Listen live to Radio Arrow Classic Rock
At The Gates  - At War With Reality

At The Gates - At War With Reality

Label : Century Media | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Vera : At The Gates heeft begin jaren negentig geschiedenis geschreven. Zij bleken achteraf beschouwd de pioniers van een nieuw genre dat de Gotenburgsound gedoopt werd en spoedig in bands als Dark Tranquillity en In Flames succesvolle evenknieën vond. Erg lang heeft het verhaal van At The Gates echter niet geduurd, want na vier albums – waarvan vooral ‘Slaughter Of The Soul’ (1995) als een mijlpaal wordt gezien – vertrok gitarist Anders Björler en de rest van de band hield er dan ook maar mee op. At The Gates was geschiedenis, tot de band in 2008 terug bij elkaar kwam voor een aantal reünieconcerten. Daarna was het weer even stil, tot ze in 2011 terug de hort op gingen en heel de wereld afreisden. Pas twee jaar later begon het schrijfproces voor wat zou resulteren in ‘At War With Reality’. Tromgeroffel en trompetgeschal weerklinken!

Zoals gezegd, maar liefst negentien (!) jaar na het legendarische ‘Slaughter Of The Soul’ heeft At The Gates de tijd rijp geacht om een comebackalbum uit te brengen. Weliswaar konden we de melodieuze death metalpioniers aan het werk zien bij tal van gelegenheden, maar zoals zanger Tomas Lindberg zelf stelt: ‘De essentie van een band is nieuwe muziek creëren’. Dat hebben ze gedaan, in de succesbezetting van toen. Dat betekent dat naast Lindberg eveneens de gebroeders Björler (Anders, gitaar – Jonas, bas) van de partij zijn, Martin Larsson als tweede gitarist en Adrian Erlandson op drums. De band blaakt opnieuw van zelfvertrouwen, maar geeft wel aan om ‘At War With Reality’ te beoordelen zonder naar het verleden te kijken.

Dat is moeilijk, want na de Spaans gesproken intro is ‘Death And The Labyrinth’ meteen een feest van herkenning. Het transparante gitaargeluid en de bijna hysterische schreeuwzang van Lindberg zijn en blijven immers het handelsmerk van de gerevitaliseerde constellatie uit Gotenburg. Het door Fredrik Nordström in de welbekende Fredman studio ingeblikte album heeft trouwens een diepgravend concept, vandaar meerdere gesproken passages met een exotisch tintje in de songs. Een eerste hoogtepunt dient zich aan met het geraffineerde, duistere ‘Heroes And Tombs’, terwijl ook het atmosferisch opgebouwde ‘Order From Chaos’ tot onze favorieten behoort. De songs zijn compact, maar creëren wel de nodige ruimte voor spetterende solo’s van Björler en Larsson. Als slepende intermezzo laat het instrumentale ‘City Of Mirrors’ ons even wegdromen, om dan voluit te genieten van extra dynamiek in ‘Eater Of Gods’ en ‘Upon Pillars Of Dust’. Het langste nummer is afsluiter ‘The Night Eternal’. Met zijn fraaie epische gloed noemen we dit eindigen in schoonheid, want de tokkelende gitaren en emotionele solo’s vormen hier de kroon op het werk.

De verwachtingen voor ‘At War With Reality’ waren torenhoog. Zijn deze ingelost? Nooit zal ‘Slaughter Of The Soul’ overklast worden – maar daar zit een flink deel jeugdsentiment voor iets tussen – maar ongetwijfeld heeft At The Gates nu een nieuw album in de rekken staan waar de fans heel blij mee zullen zijn.

<< vorige volgende >>