Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Sanctuary - The Year The Sun Died

Sanctuary - The Year The Sun Died

Label : Century Media | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Eind jaren tachtig bracht Sanctuary de albums ‘Refuge Denied’ (1987) en ‘Into The Mirror Black’ (1989) uit; ze werden alom geprezen en niets leek een succesvolle carrière in de weg te staan. Maar helaas … met de dalende aandacht voor metal in de jaren negentig viel de band uit elkaar. Drie van de destijds aanwezige leden vormden Nevermore en Sanctuary was verleden tijd ... tot 2010, toen zanger Warrell Dane aankondigde dat Sanctuary weer bij elkaar was. Nieuwe muziek liet op zich wachten: de band had geen haast en nam de tijd. In oktober 2014, 25 jaar na de release van hun laatste album, is de opvolger klaar. Gaat ‘The Year The Sun Died’ aan mijn hooggespannen verwachtingen voldoen of wordt het een deceptie van jewelste?

Dat ‘The Year The Sun Died’ overeenkomsten bevat met het eerdere werk van de band (duh!) en vooral het werk van Nevermore of Dane’s solo album ‘Praises To The War Machine’ zal niemand verwonderen. Het album is melodisch met veel aandacht voor meeslepende, ietwat ingetogen tracks, waarin veel ruimte voor de zang is. Maar het komt net zo makkelijk intrigerend en krachtig tevoorschijn (‘Exitium (Anthem Of The Living)’, ‘Question Existence Fading’). Op zijn tijd scherpe riffs, oog en oor voor detail en dynamiek, afwisseling en soms betoverende, tijdloze melodieën maken dat het album voortdurend weet te boeien. Dane geeft de tracks wederom een fascinerende, emotionele (‘One Final Day (Sworn To Believe), ‘I Am Low’) en pakkende laag mee. Met zijn typische, charismatische stem draagt hij voor een groot deel bij aan het geluid op het album.

Niets ‘snel even cashen en teren op in het verleden behaalde resultaten’, maar op de proppen komen met een album dat ruim boven de grauwe middelmaat uitsteekt en anno 2014 meer dan relevant klinkt. Daar waar veel heropgerichte bands nooit meer het niveau van eerdere releases halen, weet Sanctuary met hun nieuwe ‘The Year The Sun Died’ alle verwachtingen moeiteloos in te lossen.

<< vorige volgende >>