Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Alunah  - Awakening The Forest

Alunah - Awakening The Forest

Label : Napalm Records | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Vera : Het doom/stoner rock genre – zwaar beïnvloed door de hippe few die in de jaren zestig en zeventig hun gitaren lieten ronken en nagalmen – is de laatste jaren aan een heuse comeback bezig, met het Roadburn festival als jaarlijkse occulte hoogmis. Ook Napalm Records tekent om de haverklap bands uit dit genre. Zij presenteren ons nu Alunah, een kwartet uit Birmingham (waar Black Sabbath heer en meester is) dat toe is aan het derde studioalbum ‘Awakening The Forest’. De woudgeesten hebben hun werk gedaan en de zes uitgesponnen composities zijn een lust voor het oor. Bovendien doken zij de studio in met Esoteric goeroe Greg Chandler. Dat staat borg voor een niet al te zompige, maar wel loodzware sound.

Eerder wist het kwartet – met het echtpaar Sophie en David Day in de gelederen – al de aandacht te trekken met ‘Call Of Avernus’ (2010) en ‘White Hoarhound’ (2012), terwijl zij het podium deelden met bands als The Sword, High On Fire, Orange Goblin en The Wounded Kings. Vanwege de vrouwelijke zang houden zij het midden tussen deze laatste en Avatarium, zij het dat Alunah (opgericht in 2006 en tot 2008 Aluna) wel als traditionele doom metal met een bluessausje geboekstaafd kan worden.

Het licht psychedelisch aureool, de beheerste, haast zwoele zang van Sophie en het trage tempo overheerst in alle songs, maar wat de echte charme van Alunah uitmaakt is dat zij hun composities – gaande van zes tot negen minuten – de nodige wendingen en intermezzo’s geven die je bij de les houden. Bas intermezzo’s met repliek der drums, vibrerende solo’s die op het gemoed werken en het werken naar stuwende climaxen zijn momenten waarbij je tot de bevinding komt dat Alunah meer dan gewone kwaliteiten heeft. Dat wordt te allen tijde volledig benut, zodat ‘Awakening The Forest’ een heerlijke luisterbelevenis is van begin tot einde. Geen monotonie bij deze boomchirurgen (als we op de titel afgaan), enkel een verheven onthaasten op de tonen van hun beklijvende muziek. Deze zweeftocht door doomland kunnen we dan ook warm aanbevelen.

<< vorige volgende >>