Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Cult Of Luna - Cult Of Luna

Cult Of Luna - Cult Of Luna

Label : Earache | Archiveer onder post rock / post metal

Release type: Full-length CD

Evil Dr. Smith : Eerder dit jaar overdonderde de niets ontziende razernij op de 2de CD 'The Beyond' van Cult Of Luna mij compleet. Een verstikkende brij van langzame, maar o zo massieve en gloeiend hete metaal waarmee in een klap de koppositie van Neurosis in gevaar kwam. En bij herbeluistering enige maanden later kan ik inderdaad niets anders dan concluderen dat de apocalyptische waanzin van Cult Of Luna inderdaad nòg explosiever, indringender, claustrofobischer en maniakaler is dan deze hofleveranciers der bulderende noisecore. De pikorde moet worden herverdeeld en iedereen: Isis, The Swans, Botch, Coalesce en zelfs Neurosis moet een stapje terug doen voor deze overweldigende geweldenaars der herrieschoppers. En wacht, wie zie ik daar achteraan: probeert Strapping Young Lad ook een explosieve bak met herrie te maken? Ach, gut…

En dat CoL met hun 2de CD een toevalstreffer produceerde, wordt met deze heruitgave van hun debuut onmiddellijk ontzenuwd. Toentertijd in beperkte oplage uitgebracht door Rage Of Achilles (2000 stuks), nu door Earache op een meer consumentvriendelijke manier gedistribueerd. En was ik vooraf nog in de veronderstelling dat deze CD wat minder daadkrachtig zou zijn, al snel werd ik tijdens het luisteren weer in een allesomvattend, stikbenauwend vacuüm gezogen en door de aanzuigende werking van hun ellenlange metaalmuren en de hartstochtelijke doodskreten van de zanger naar de binnenste, elementaire kern van Cult Of Luna toe geslurpt. I'm trapped in the core of madness! Dit zou Mahler geschreven hebben als hij een eeuw later geboren zou zijn en dit zou Godspeed You Black Emperor! maken als ze van metal zouden houden. Maar of ze het zo goed zouden doen als Cult Of Luna???

Voor een woordelijke ervaring van deze CD kan ik je het beste verwijzen naar mijn recensie van hun 2de album die in een eerdere uitgave van Lords Of Metal stond beschreven (zie archief), want de reis die je met dit album maakt bewerkstelligt een nagenoeg gelijkwaardige, revolutionaire empirie.
Deze CD is slechts een onbeduidende fractie minder dan hun 2de CD door de minimaal minder aanstekelijke noisecore-erupties en - een heel simpele kwantitatieve beoordeling - door een kwartier kortere speelduur. Maar evenzogoed grijpt deze CD je een uur lang onverbiddelijk bij je strot en knijpt je luchttoevoer langzaam, tergend langzaam af tot je pimpelpaars in ademnood komt. Om het met Mayhem te zeggen: Dit is 'Pure Fucking Armageddon!'.

Tellen re-releases ook mee voor eindejaarslijstjes?

<< vorige volgende >>