Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Amorphis - Far From The Sun

Amorphis - Far From The Sun

Label : Virgin Records | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Evil Dr. Smith : Slaap Amorphis slaap, daar buiten loopt een schaap.
'n Schaap met witte voetjes
Die drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap Amorphis slaap, daar buiten loopt een schaap.

Mag ik van jou van de categorie Sufkonten één Paradise Lost? En mag ik van jou van diezelfde categorie eenmaal Sentenced? En heb je toevallig ook Katatonia? Jaaaaa! Kwartet!!!

Afvallige metaalmeesters verlagen zich in melodieuze eenheidsworst. De tijden van machtsvertoon en oppermachtig heerschappij liggen ver lang achter ons. Geen kolonisatie meer op nieuwe terreinen, maar angstvallig terugtrekken. Liever veilig thuis onder moeders hoede, dan verder durven exploreren.

En het is de troost die zich schuilhoudt in de diverse geestverruimende stimulantia. Welke zich prettig uit middels elektronische Spielerei, Hawkwindiaanse echo's en warempel Arabische laddertjes.
Psychedelische popliedjes met gothisch metalgitaartje zijn ondanks het brave karakter nog immer verdienstelijk.
En de seventies hammond rock invloeden zijn authentiek verantwoord en de productie klink schikkelijk wegdromerig.

Maar de ontluisterende saaiheid wordt vooral gevoed door de vocale bloedarmoede. De zielloos zwakke zang vervlakt, egaliseert, stompt af, desinteresseert en helpt sfeervolle nummers om zeep. Terwijl de vrij rustige nummers groeien per luisterbeurt, blijft de zanger ernstig in gebreke. Niet zo stuitend als op The Gathering's 'Almost A Dance', maar middelmatigheid is in deze een straf.

Scharen zij zich hiermee definitief in het rijtje van bovengenoemde, mooi klinkende, maar saaie bands?
Amorphis is nog wel een stukje avontuurlijker (meer spacy) van aard, maar het onheil der metaalmoeheid nadert met rasse schreden. Zij kunnen met node wat pit in de liedjes en vooral in de karakterloze vocalen gebruiken. Mooie geschreven zijn de liedjes uiteindelijk wel, maar mooi zingen is vers twee.

De vierde kaart lijkt steeds duidelijker zijn identiteit prijs te geven...

Muziek: 78. Zang: 55.

<< vorige volgende >>