Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Dad Maria - Sequences

Dad Maria - Sequences

Label : Eigen beheer | Archiveer onder different metal

Release type: Demo

Daniël : De Duitse rockers van Dad Maria maken deel uit van de door Rammstein en Oomph! bekende Neue Deutsche Härte. Deze inmiddels alweer twintig jaar oude beweging gebruikt industriële of elektronische elementen en mengt deze met heavy metal. Nu komt de band dus met zijn demo 'Sequences', waarin zij met gebruik van onder andere de synthesizer elektronische muziek met hardcore punk en metal mixen.

De demo kent vijf nummers. In alle nummers krijgt de synthesizer een aparte rol. Bijvoorbeeld in 'Mask Of Good' krijgt het de rol van een compleet apart instrument opgelegd, terwijl het in 'RTFM' slechts de rol van bijgeluidenbeheerder op zich neemt. Zeer creatief zijn ze in ieder geval wel. Niet alle metalheads zijn blij met de eerder beschreven 'techno-beweging' die binnen de heavy metal is gevormd, maar veel anderen zien deze nieuwe blend juist wel zitten, als een verdrag tussen de pop- en metalmuziek. Het kost mij ook een tijdje om aan de elektronische sound van het album te wennen. Eenmaal gewend blijkt het album toch wel erg heavy en op een krankzinnige manier toch enigszins ritmisch. Muzikaal zijn de heren onmiskenbaar getalenteerd. Er vallen thrashy grooves te herkennen, maar ook breakdowns die in de hardcore met regelmaat voor komen. Dat alles met een zeker programmeertalent gemengd door de elektronische maat die wordt ingezet. De nummers kunnen beschreven worden als een moderne mix van Skinny Puppy (een band die zeker onder de voorvaders van de industrial vallen) en Pantera (Kings of Groove). Gooi er dan nog wat hardcore in de vorm van Hatebreed of As I Lay Dying en vervolgens nog een flinke scheut electronic bij en daar je heb je het recept voor wat heet Dad Maria. Een nader te noemen punt is de zang. De zanger beschikt over een enorme reikwijdte, van screams, die wel in de metalcore te horen zijn, naar wat bijna growls te noemen zijn, zoals deze ook wel uit de death metal afkomstig zijn. Verder nog wat cleans, maar dit zijn eerder wat losse statements, die regelrecht uit de strot van een hippie onder invloed zouden kunnen komen…

De vraag is of het project en de muziek serieus moeten nemen, maar wat we zeker weten wel serieus kunnen nemen zijn de muzikale kwaliteiten van de band. Als iemand die niet is gewend aan het genre kost het zeker even voor de muziek went, en misschien zal het wel nooit wennen. De muziek is niet voor een groot publiek weggelegd, althans, nog niet. Binnen zijn genre is het echter een uitstekend begin.

<< vorige volgende >>