Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Katatonia - Viva Emptiness

Katatonia - Viva Emptiness

Label : Peaceville | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Peter B. : Was Katatonia niet die band met al die incomplete bezettingen vroeger? Nou, die tijden lijken voorbij te zijn want de band heeft zojuist hun nieuwe cd uitgebracht "Viva Emptiness” met precies dezelfde bezetting als op hun voorganger "Last Fair Deal Gone Down”. Zegt dit nog iets over de muziek op dit nieuwe album? Wel, Katatonia is er in geslaagd om zo'n beetje in dezelfde atmosfeer en stemming te blijven hangen als op hun voorgangers ("Last Fair Deal Gone Down” en Tonight's Decision”) zonder teveel hetzelfde te blijven klinken. Ok, de muziek straalt nog steeds die atmosferische doomy en melancholische betovering uit en Jonas Renske's stem klinkt ook nog ongeveer hetzelfde. Het verschil met de voorgaande releases is echter dat Katatonia enorm vooruit is gegaan in dynamiek! Er is een betere balans in de nummers tussen agressie, groove en rustige stukken.

"Ghost Of The Sun”, het eerste nummer op "Viva Emptiness” verrast me in zijn agressie. Het stompt er behoorlijk energiek tegenaan en wordt gevolgd door "Sleeper”. Een nummer wat enorm onheilspellend begint en blijft golven tussen agressie en verslagenheid. "Criminals” is mijn persoonlijke favoriet van dit geweldige nieuwe album. Goede vocalen, goede melodieën in het nummer en een verslavend refrein. "A Premonition” is een hypnotiserend, doomy nummer. Ik weet dat dit allemaal een beetje klinkt alsof Katatonia een hele veilige koers aan het volgen is op dit album, zonder teveel te experimenteren, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn wat experimentele geluiden te horen in veel van de nummers. "Will I Arive” en "Wealth” zijn hier goede voorbeelden van. Katatonia verliest echter geen moment hun identiteit en ook de atmosfeer van de cd komt nooit in het gevaar. "One Year From Now” is het 'andere' nummer op deze cd als het gaat om de structuur en "Walking By A Wire” is een nummer wat op je in moet werken door het wat vaker te horen. "Omerta” is ook een aangename verassing aan mijn oren. Dit steengoede album eindigt met het donkere, doomy "Inside The City Of Glass”. Een perfect einde dat je naar meer doet verlangen...

Katatonia is nog steeds aan het groeien en "Viva Emptiness” verdient de aandacht van alle fans van het doom/atmosferische, zelfs Gothic genre. Vorig jaar wisten deze heren me al live te overtuigen (toen ze speelden met Opeth). Wanneer gaan de grote festivals inzien dat ze deze band moeten hebben voor de late avond optredens in de bekende volle festival tenten?

<< vorige volgende >>