Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Cradle Of Filth - Midian

Cradle Of Filth - Midian

Label : Music For Nations | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Sebastiaan : Als er iets is waar ik een schijthekel aan heb, zijn het van die figuren die bang zijn uit hun metalen hokje te worden gestoten en mede daarom met de 'grote groep' meepraten. Dit fenomeen is goed toepasbaar op Cradle of Filth, een band die de laatste jaren de nodige kritiek heeft mogen ontvangen. Kritiek betreffende de commercie is mijnsziens absoluut terecht. Ook ik erger me mateloos aan de bergen T-shirts, jacks en zelfs portefuille's die door niet nader te noemen merchandising-bladen mijn strot in worden geramt.

Toch moet men de band trachten objectief te blijven bekijken. Het gaat mij tenslotte om de muziek (en dat is dan ook de taak die ik voor Lords of Metal vervul...). 'Cruelty & The Beast' was geen slechte CD, doch miste ik er de dynamiek van 'Dusk And Her Embrace'. Nadat 'From The Cradle To Enslaved' uitkwam was ik mijn vertrouwen in CoF kwijtgeraakt. Het titelnummer kon me nog wel boeien, maar de rest van dit mini-cdtje vond ik werkelijk één grote muzikale prostitutie. Toen ik vernam dat de nieuwe CoF creatie 'Midian' zou gaan heten, werd ik een stuk enthausiaster, gezien het feit dat ik een grote liefhebber van horrorfilms ben. Midian is een soort onderwereld waar zich allerlei duistere creaturen schuilhouden voor de mensheid. Dit keer dus geen vampieren-concept.

Na mijn eerste luisterbeurt, bemerkte ik dat mijn angst betreffende de muzikale uitstapjes van CoF overbodig geweest. Midian bevat goed opgebouwde nummers, met een uitstekende balans tussen pakkende, sfeervolle riffs en agressie. Ik ga zelfs de gevaarlijke uitspraak doen, dat ik af en toe enkele elementen uit 'Dusk..' terughoor! Midian is een enorm dynamische cd, waarbij duidelijk blijkt dat CoF zich absoluut niet heeft afgekeerd van het fenomeen extremiteit. Integendeel : Ondanks de, volgens velen te gelikte productie, bevat Midian enkele death-metal invloeden; zij het in een ons allen bekend Cradle-jasje gestoken. Vooral nummers als 'Lord Abortion' en 'Her Ghost In The Fog' maken Midian een sterke cd!

<< vorige volgende >>