Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Sorg - Enigma Grotesque

Sorg - Enigma Grotesque

Label : Scarlet Records | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Evil Dr. Smith : Nou nou, de bio omschrijft hun muziek als een mix van The 3rd and The Mortal, Paradise Lost's debuut CD, Candlemass en Morbid Angel. Eerst horen, dan geloven, want dat kan natuurlijk niet!

Nah, en toch is wat mij betreft de plank niet helemaal misgeslagen, alhoewel deze bands niet in ieder nummer qua invloed vertegenwoordigt zijn. De zanger lijkt qua stem wel wat op die oude West Yorkshire-gothic sound als My Dying Bride en Paradise Lost en de zangeres heeft een zeer heldere, krachtige stem waardoor je snel in de esoterische darkwave-hoek terecht komt, als dus een 3rd and The Mortal, hoewel ze op "Reach Me" wel erg nadrukkelijk Anneke van Giersbergen (The Gathering) in gedachte had gehad, inclusief de escapistische "Vlieg met me mee naar de regenboog"-achtige teksten (of ben ik nu in de war met die olijke homo van de Vara?). En Morbid Angel is vertegenwoordigd middels enkele van die typerende slaggitaren tijdens de coupletten. Maar deze invloed is mijns inziens wel schromelijk overdreven. En Candlemass? Ja, de muziek heeft een sfeer van gothic doom/death, waarbij enkele tempi erg doomy en langzaam zijn en dan kan je de invloedrijke Candlemass makkelijk als inspirator noemen, zoals die op hun beurt Black Sabbath zullen noemen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In niets lijkt dit meer dan een zoveelste gothicmetal-band, want ook de violist ontbreekt niet, evenals de 'clean' vocals en de synthesizers, maar toch heeft deze zevenkoppige band wel wat.

De nummers bezitten een zekere mate van spanning dat door de mooie sferische melodieƫn en de vrij ontoegankelijke opbouw van de nummers wordt gecreƫerd en er wordt goed gezongen en gemusiceerd. Jammer alleen dat de sound wat dof klinkt, want daardoor klinkt het misschien wat minder indrukwekkend dan dat het zou kunnen zijn. Evil Doctor Smith zegt een klein 8'je.

<< vorige volgende >>