Listen live to Radio Arrow Classic Rock
East Of The Wall - The Apalogist

East Of The Wall - The Apalogist

Label : Translationloss Records | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Jan-Simon : De derde cd van East Of The Wall begint enigszins gewoon te worden. Nou ja, relatief gewoon want de formatie uit New Jersey perst er nog altijd een behoorlijk bizar staaltje experimentele en tegendraadse post metal uit. Maar omdat we de band al eerder bezig hoorden op het toen nog volledig instrumentale 'The Farmer's Almanac' en het vorig jaar verschenen 'Ressentiment' is de schok nu minder groot.

Maar wie met 'The Apologist' kennis maakt met het werk van East of the Wall zal waarschijnlijk wel even moeten slikken. 'The Apologist' vervolgt de weg die met 'Ressentiment' is ingeslagen. Nummers met intrigerende titels als 'My Favorite Society Guy', 'Running Tab Of Sweetness' en 'A Functional Tumor' doen terecht vermoeden dat East Of The Wall zich verre houdt van de standaard metalconventies. Dit is metal voor mensen die nog wel eens een boek lezen. Bij nader inzien is dat overigens geen verplichting, want bijna de helft van dit album is instrumentaal, wat dus in wezen een stap terug is, naar 'The Farmer's Almanac'. Niet alle instrumentale nummers zijn even geslaagd. Een aantal ervan ('Horseback Riding In A Bicycle' en 'Nurser Of Small Hurts') komt eerder over als opvulstukjes dan als volwaardige songs. East Of The Wall kan nog steeds in hetzelfde laatje worden gestopt als Mastodon, al vind ik op dit album de link naar Opeth ook erg sterk. Net als deze band weet East Of The Wall erg goed te spelen met dynamiek en wisselt men zonder met de ogen te knipperen ingetogen semi-akoestische progrock ('My Favorite Society Guy') af met thrashy postmetal met schreeuwvocalen en jazzy technometal in vreemde maatsoorten ('Running Tab Of Sweetness').

Wie 'False Build' kan beluisteren en na dit wonderbaarlijke staaltje muzikale spekkoek nog steeds durft te beweren dat metal primitieve muziek voor simpele zielen is, moet dringend zijn oren - en zijn verstand laten nakijken. Het is al weer even geleden dat ik een dusdanig complex én beluisterbaar (met name dat laatste is bijzonder in deze context) nummer heb gehoord. Inventief, innovatief, virtuoos, geniaal en meer van dat soort bijvoeglijke naamwoorden. 'The Apologist' is recht toe recht aan geproduceerd, zonder franje maar met volle aandacht voor de mirakels die verricht worden op het gebied van melodie en ritme. Het is met afstand de beste plaat van East Of The Wall tot nu toe. 'The Apologist' is de ideale plaat voor iedereen die zowel Isis als de oude Mastodon mist. Een nieuwe ster aan het post-metal firmament.

<< vorige volgende >>