Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Fred Westra - Severe Damage

Fred Westra - Severe Damage

Label : Eigen beheer | Archiveer onder hardrock / aor

Release type: Full-length CD

Arco : Yes, een echt gitaaralbum van eigen bodem, en wat voor één! Fred Westra komt uit Beverwijk, speelde in de jaren tachtig in diverse bands en maakte instrumentale demo's in de stijl van Malmsteen, Friedman en Macalpine. Vier maal kreeg hij daarvoor in de Aardschok de titel "demo van de maand". Hij speelde vier jaar met ex-Picture drummer Jacques van Oevelen in de power metal band XHAUSTED waarmee ze een wereldwijde platendeal scoorden om zich daarna in het gezinsleven te storten. Met zanger Rick Ambrose (ex-Jewel) nam hij later nog een demo op voor het project "Jesus In Graceland" en sinds 2009 maakt hij video- en filmmuziek. Maar... het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Fred "shred" Westra liep dus al een tijdje rond met het plan om weer eens wat steviger werk op te nemen. En tsja, als je dan toch een studio aan huis hebt…

Van april 2010 tot mei 2011 werd er in die studio aan 'sevEre dAmage' gewerkt. Via MySpace kwam Fred in contact met bassist Harry den Hartog die op zeven van de tien nummers te horen is. Op de andere drie nummers wordt Fred bijgestaan door Wil Hietbrink en Roel Duits. Het album is een mooie mix van allerlei rock stijlen en laat horen wat Fred "shred" Westra allemaal kan spelen en componeren. En dat is veel. Of het nou ingetogen, subtiel, spannend, gevoelig of heftig moet klinken, Fred brengt het. Eerder dit jaar kreeg ik een album van de Amerikaanse gitarist Steve Senes op mijn bureau en was daar heel enthousiast over, maar echt, 'sevEre dAmage' van Fred Westra hoeft daar niet voor onder te doen.

Steve won in 2009 de "Guitar Player Magazine Superstar" en ik zou zeggen, Fred, doe eens een gooi. Het album, dat wel enige gelijkenis kent met dat van Senes qua stijl en uitvoering, klinkt als een klok en de productie is dik in orde. Naast de drie bassisten liet Fred zich bijstaan door een fluitiste, zanger, twee zangeressen, violiste, didgeridoo speelster, percussioniste en "spirit flute" fluitiste. Verplichte kost voor gitaristen, gitaristen in spé en liefhebbers van Vai, Satriani en aanverwanten.

<< vorige volgende >>