Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Amon Sethis - Part 1 – The Prophecy

Amon Sethis - Part 1 – The Prophecy

Label : Eigen beheer | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Vera : Dit is een bijzonder aangename kennismaking met een vrij nieuw Frans project dat in 2007 ontstaan is in de koker van Julien Tournoud, ex-zanger van Hellixxir. Zoals de bandnaam al aangeeft is Julien gefascineerd door het oude Egypte. Ik volg hem daarin want het land van de farao's staat nog steeds borg voor een geraffineerde, geheimzinnige sfeer. Het project is weldoordacht en boeiend. Dit album maakt deel uit van een trilogie over de zevende dynastie van Egypte. In 2009 werd er van start gegaan met een drie songs tellende ep 'The Legend Of The Seventh Dynasty'. Daar is 'Part 1 - The Prophecy' het vervolg op, een uur innovatieve, epische metal.

Ik heb progressieve metal als leidraad genomen omdat de heren hier inventief bezig zijn, maar de muziek is een allegaartje van metal stijlen: soms denk je aan power metal, soms een stukje thrash, dan weer musicalachtig doordat men met zes verschillende vocalisten werkt en ga zo maar verder. Het is ook een album dat je best beluistert terwijl je de teksten volgt. Ook al wordt dit huzarenstukje in eigen beheer uitgebracht, de vormgeving is mooi en over de productie valt niets te zeuren. De stemmen zijn niet altijd even uitzonderlijk ('Land Of Slaves'), maar ze leven zich voldoende in hun rol in. Het album kan ook gezien worden als een symbool in het actuele conflict in het Midden-Oosten. De voertaal is Engels, maar je hoort ook fragmenten in het Hebreeuws, een Arabisch dialect en 'Kabyl', maar vraag me niet welke taal dat is.

Het Egyptische thema garandeert ons al een flinke portie oosterse invloeden in het metalen gebeuren. Symfonische en filmische lagen zijn ook talrijk aanwezig. Na de duistere intro horen we in 'Pyramidion' afgemeten riffs en differentiële zang. Men houdt de benadering vrij ruw en er is al een knappe gitaarsolo. Het doet me wel een beetje aan Therion denken en later komt ook de naam Amaseffer in me op ter vergelijking. 'Chosen By Ré' is iets heel vreemd: de mysterieuze opsomming van een aantal piramides volgens mij. Het nummer 'Amonsethis' valt me een beetje te druk en onrustig uit, terwijl ook de volgende songs een grote variatie aan stemmen en tempo's bieden. Dramatiek en beschouwende zinnen wisselen elkaar af. Her en der oosterse invloeden. Het rollenspel wordt wat kalmer in 'The Wait' met een piano intro en zware, trage riffs. 'Servants Of Seth' wordt gekenmerkt door haperende, steeds even stoppende riffs en heeft lichte thrash invloeden. In 'Isis The Breath Of Life' horen we Ma Sarah zingen, de enige vrouw in het gezelschap. Ze heeft een smeuïge stem en zingt in het Hebreeuws, zodat we ook even van die typische klaagzang horen. Het rustige 'Universal Harmony is erg contemplatief en… harmonieus. Die rust zal niet blijven duren, want analoog met het verhaal gaat het er in 'Horus' dreigend en chaotisch aan toe. Na het vlotte en snelle 'Pyramids Book' zijn we aangekomen bij het lange besluit van dit eerste deel waarin men open laat of Egypte ten onder gaat door de kwade krachten van Seth en de halfgod of gered zal worden door de uitverkoren redder Ateravis. Dit sterk tot de verbeelding sprekende concept is een album dat niet verloren mag gaan in de grote stroom releases. Leer hen kennen en ga op zoek…

<< vorige volgende >>