Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Die Apokalyptischen Reiter - Have A Nice Trip

Die Apokalyptischen Reiter - Have A Nice Trip

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Evil Dr. Smith : Ha, de nieuwe Die Apokalyptischen Reiter! Deze Oost-Duitse band verraste mij 2 jaar geleden in uiterst positieve zin met het metal-allegaartje 'All You Need Is Love'. Dat was toen al hun 3de album, maar voor mij een eerste kennismaking met hun avontuurlijke mix van thrash-, black-, death-, heavy en folkmetal. Voor de mensen die deze band (nog) niet kennen: nee, ik overdrijf niet! Ze kieperen al deze stijlen in gelijkmatige hoeveelheden op elkaar tot een bonte metalmix. En het klinkt dan ook echt als "blackdeaththrashheavyfolkmetal” waarbij het razend knap is dat het niet geforceerd overkomt. Nu is er een nieuwe CD dat evenals voorgangers 'Soft & Stronger' en 'All You Need Is Love' weer voorzien is van een allerhartelijkst welkomsttitel. En ook over de hoes is nagedacht met een prachtig fantasy-hoes dat een beetje een 'Neverending Story'-gevoel oproept.

Toch hebben er zich een aantal wezenlijke verschillen ontwikkeld in de sound van DAP. Helaas, ja...helaas zijn de death en blackmetal-invloeden sterk naar achteren gedrongen (alleen openingsnummer 'Vier Reiter Stehen Bereit' en enkele stukjes in het Oosterse 'Fatima' en 'Wo Die Geister Ganz Still Sterben' bevatten nog thrashy deathmetal met een blackmetal-vibe). En waar men op het debuutalbum nog volledig in het Engels zong, daar is de taalomslag op deze CD voltooid ten faveure van hun moerstaal. Okay, op twee uitzonderingen na dan: 'We Will Never Die' (met vlammende Manowar's 'Kill With Power'-gitaarriffs) en 't ballad-achtige 'Baila Commigo' dat Mexicaanse toetertjes bevat en volledig in het Spaans gezongen is: Mexithrash uit Duitsland! Leuk gedaan, jongens! Maar zanger Eumel staat niet meer bij de line-up vermeld. Nu was hij sowieso al uitgeschakeld tot de zomer i.v.m. een hardnekkige armblessure, maar is hij nu vervangen door ene 'Fuchs' of… is dat slechts zijn nieuwe pseudoniem? Het is mij niet precies duidelijk en op basis van de liedjes durf ik niet te zeggen of het een en dezelfde persoon is. Wel wordt veel meer 'clean' gezongen dan ooit tevoren. Geen deathgrunts of blackmetalscreams meer, maar zingen of op Angelrippers' wijze thrashy schreeuwen. Minder extreem dus, maar soms wel uiterst effectief, zoals in de seventies thrash'n'roll van 'Ride On' met Deep Purple-hammond of de kataklop-kataklop-ritmes in 'Terra Nola'. Maar naast de folkloristische, dan wel neo-klassieke inslag van Dr. Pest's piano en keyboards is het vooral Teutoonse metal dat in de ondertoon gloort van de nog immer gevarieerde metal van DAP. En had dat voorheen vooral een zweem van Manowar, nu moest ik ook regelmatig denken aan hun landgenoten Rammstein (de knijpende zang in 'Warum' of de matige metalballad 'Das Paradies'). Over Manowar gesproken: waren DAP's heavy metal-invloeden dus al met enige regelmaat terug te voeren op diens pompeuze biceps-metal, om nu Manowar letterlijk te coveren middels 'Master Of The Wind' is een ernstig schadelijke inschattingsfout. Want hoe kolderiek je het stupide imago van Manowar ook vindt, niemand, ik herhaal: N-I-E-M-A-N-D kan zo zingen als Eric Adams, 'The Voice Of Metal'! En zeker 'Fuchs' niet. Een jammerlijke staaltje van misplaatste zelfoverschatting en een reden om te zoeken naar een CD-versie zònder deze bonustrack.

Onderstaand cijfer is geen ingecalculeerde waardering (evenals de elders besproken reissues blijft ook hier de chronometer nl. steken op precies dezelfde 83 punten), maar ik vond deze CD simpelweg gelijkwaardig aan de eerste 2 DAP CD's. Maar wel om heel andere redenen dus! Want ook al blijven de Reiters hevig gevarieerd in hun sound, ze zijn - ook al zullen ze het zelf ontkennen - toch zeker een stuk softer geworden. Maar waar oude fans wellicht zullen afhaken door de povere hoeveelheid extreme metal, daar zal DAP een evenredige hoeveelheid nieuwe bewonderaars aanboren die de nieuwe invalshoeken van DAP wél zullen waarderen. Daar ben ik zeker van.

<< vorige volgende >>