Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Symfonia - In Paradisum

Symfonia - In Paradisum

Label : V2 Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Het is een indrukwekkend rijtje namen zo bij elkaar: Timo Tolkki (ex-Stratovarius, ex-Revolution Renaissance), Andre Matos (ex-Angra, ex-Shaman), Uli Kusch (ex-Helloween, ex-Gamma Ray, ex-Masterplan), Jari Kainulainen (ex-Stratovarius, ex-Evergrey) en Mikko Harkin (Mehida, ex-Sonata Arctica, ex-Solution .45). Als zulke namen de koppen bij elkaar steken, kan het toch niet mis gaan?

Dat 'In Paradisum' vol staat met melodieuze power metal mag, na het lezen van bovenstaande bands, geen verwondering heten. Dat de tracks stilistisch in lijn met Stratovarius liggen, is dat op zich ook niet, maar is wel iets dat ik bestempel als spijtig. Met andere namen om zich heen had ik gehoopt dat Tolkki niet met het typische Stratovarius geluid voor de dag zou komen. Iets anders, iets frissers was zo welkom geweest, maar dat zat er blijkbaar niet in. De meeste tracks, met uitzondering van ballad 'Alayna' (wat een nietszeggende track), zijn weliswaar goed uitgewerkte, bombastisch, melodieuze power metal tracks, met zo nu en dan een interessante solo en liefhebbers van bovenstaande bands zullen zich hier dan ook vast wel mee vermaken, maar toch heb ik het gevoel dat er meer, veel meer, in had gezeten dan slechts een gedeeltelijke kopie. Meer dan eens struikel ik over het stemgeluid van André Matos: als er wat uit de hogere regionen voorbij komt of langer aangehouden moet worden, knijpt hij zijn stem wat of redt de techniek hem (let op de galm in o.a. 'Come To The Hills'). En dat terwijl er ook momenten zijn waar hij in de hogere regionen wel tot zijn recht komt (titelnummer 'Paradisum'). Jammer.

Als deze band kan uitgroeien tot een eenheid waar ruimte voor vijf gelijkwaardige leden is m.b.t. het schrijven van tracks, zou dit project in de toekomst nog het nodige leuks kunnen brengen. Voor nu rest een kennismaking die vol staat met muzikale herhaling en waardoor teleurstelling de boventoon voert. Het gebrek aan een fris geluid laat dit 'In Paradisum' voor mij persoonlijk niet verder komen dan de grauwe middelmaat. En met zulke namen in je band had ik toch echt veel en veel meer verwacht…

<< vorige volgende >>