Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Mercenary - Metamorphosis

Mercenary - Metamorphosis

Label : NoiseArt Records | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Patrick : De Deense band Mercenary maakt in november 2009 bekend dat er afscheid genomen was van drummer Mike, keyboard speler Morten en zanger Mikkel. Drie van de zes bandleden die tegelijk opstappen? Dan is er vast wat aan de hand! En zo bleek: "During the last year we have been working on a new album and it has become clear that we no longer share the same vision and enthusiasm about the direction and the future of the band. Martin, Rene, Mike and I (= Jakob) wanted to play faster, heavier and more modern (yet old school) material, but for the band as a whole this evidently didn't work out.”

De Deense act is echter niet dood: drummer Morten Løwe Sørensen (The Arcane Order, Amaranthe) is toegetreden en bassist René, die op de vorige albums het gegrom voor zijn rekening nam, heeft nu ook de zuivere vocalen voor zijn rekening genomen. Ruim een jaar later lijkt de Deense act weer volledig bestaansrecht te hebben: 'Metamorphosis' verschijnt via Noise Art Records.

Als ik het nieuwe album in mijn cd speler gooi, maakt verbazing zich van mij meester. De heren wilden toch juist snellere en zwaardere nummers gaan maken? Waarom krijg ik op 'Metamorphosis' dan de één na de andere lichte track voorgeschoteld? Melodieuze death mag nog wel de basis zijn maar het is met zoveel progressieve, moderne elementen overgoten dat het agressieve van de death metal volledig is verdwenen. Melodie voert de boventoon. Op zich geen enkel probleem, ware het niet dat ook dit nogal wat tegenvallers laat noteren. Zo worden veel tracks te lang doorgetrokken ('Velvet Lies', 'The Black Brigade'), zijn de gitaar solo's nogal schraal ('Memoria') en de afwisseling in de vocalen is, ondanks dat René het er goed vanaf brengt, een stuk minder sterk. Kalme passages, gedreven door het milde geluid van een gitaar en een overdosis aan keyboard, ('The Follower', 'In Bloodred Shades') doen het kleine beetje felheid, dat er over is, snel teniet. De tracks klinken hierdoor leeg en ontberen veelal pure kracht.

'Metamorphisis' pakt uit als een nogal flauwe, tegenvallende hap. Als het hier om een maaltijd zou gaan zou een beetje Tabasco nog niet eens redding kunnen brengen en moest er naar dramatischere maatregelen - Naga Viper - gegrepen worden…

<< vorige volgende >>