Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Ross The Boss  - Hailstorm

Ross The Boss - Hailstorm

Label : AFM Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Twee jaar geleden kwam gitarist Ross "The Boss” Friedman met het debuut van zijn eigen Ross The Boss band, 'New Metal Leader', waarmee hij teruggreep naar de traditionele heavy metal sound. Friedman refereerde op dat album heel erg naar zijn geschiedenis met één van de meest invloedrijke heavy metal bands, en tevens de band waarmee hij wereldberoemd werd, Manowar. Zoals u in mijn review van dat album kon lezen, ben ik destijds - mede dankzij mijn enthousiasme dat Friedman met een ouderwetse metal album was gekomen - behoorlijk uit mijn bol gegaan met 'New Metal Leader'. Achteraf gezien heb ik het album misschien te hoog beoordeeld en met name de zang had ik mee moeten bekritiseren. Maar goed, dat maakt verder weinig meer uit.

Op zijn tweede album onder de naam Ross The Boss, gaan de gitarist en zijn maten verder waar het debuut ophield en wederom zijn de verwijzingen naar Manowar duidelijk aanwezig. Zo moet ik bij de intro 'I.A.G.' heel erg denken aan de intro van 'Guyana (Cult Of The Damned)', roept de - overigens behoorlijk sterke - opener 'Kingdom Arise' bij mij de sfeer van 'Blood Of The Kings' op, kent 'Crom' dezelfde opbouw en de sfeer van 'Dark Avenger' en heeft 'Battle Hymn' duidelijk gediend als blauwdruk voor afsluiter 'Empire's Anthem'. En zo zijn er gedurende de speeltijd 45 minuten veel meer referenties aan de eerste zes Manowar albums. Is dat erg of storend? Nee, absoluut niet! De songs zitten simpelweg goed in elkaar en garanderen een ouderwetse heavy metal feest. De kwaliteiten van Friedman als gitarist laten uiteraard geen ruimte voor discussie en zijn rock n' roll-achtige spel is zoals altijd pakkend en herkenbaar. Zanger Partick Fuchs heeft zich bovendien positief ontwikkeld en komt in vergelijking met de vorige plaat minder geforceerd over. Wat mij opvalt is dat hij op dit album meer gelijkenissen toont met Stormwarrior zanger Lars Rackme, waardoor de muziek ook meer aan de Duitse vikingen doet denken.

Hoewel 'Hailstorm' een zeer respectabele en vermakelijke heavy metal album is geworden, moet ik ook een aantal kanttekeningen plaatsen. Ten eerste moet ik zeggen dat de verassing er inmiddels behoorlijk van af is. De band herhaalt in principe dezelfde truc, waardoor het album niet meer is geworden dan het "zoveelste” traditionele heavy en power metal album. Ten tweede begrijp ik persoonlijk niet waarom een getalenteerde muzikant als Friedman terugvalt op de oude glorie en (mijn inziens) vaak refereert aan zijn verleden. De man die mede verantwoordelijk was voor de eerste zes "magische cirkels” van Manowar heeft echt meer in zijn mars en ik weet zeker dat hij met meer originaliteit kan komen. Niettemin is 'Hailstorm' een goede album, die de fans van het genre zeker zal aanspreken. Na de negatieve dingen die de gitarist in zijn laatste interviews heeft gezegd over Joey DeMaio, weet ik echter niet zeker of de diehard Manowarriors een aanschaf zelfs zullen overwegen. Maar dat is alweer een ander verhaal…

<< vorige volgende >>