Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Stahlmann - Stahlmann

Stahlmann - Stahlmann

Label : AFM Records | Archiveer onder industrial / ebm

Release type: Full-length CD

Wilmar : Als muzikant word je nu eenmaal beïnvloed, daar kun je vergif op innemen. De grote vraag is echter waar je de grens moet trekken tussen het 'beïnvloed zijn' als artiest en wanneer je eigenlijk je favoriete artiest begint te kopiëren. Stahlmann uit het Duitse Göttingen is een voorbeeld van hoe het dus niet moet.

Het leuke is dat je met het debuut van Stahlmann mensen voor de gek kunt houden: kijk een nieuwe Rammstein. Wat? Zo snel al na 'Liebe Ist Für Alle Da?' Is het weer een soort 'Rosenrot'? Goh, ze klinken wel weer zoals ten tijde van 'Sehnsucht'… Vervolgens klinkt er dan luid gebulder en gaan we uit de doeken doen hoe de mensen bij de neus genomen zijn met Stahlmann, net zo Duits, maar een totaal andere band. Maar ze hebben perfect jatwerk uitgevoerd: ze schrijven, arrangeren en performen precies zoals Rammstein. Zelfs hun zanger probeert net als Till Lindemann te klinken, met dit verschil dat hij Till niet is. En daar vind ik de schoen wat wringen: waarom nog een Rammstein als we al Rammstein hebben?

Gelukkig voor Stahlmann duurt hun debuut ruim een half uurtje, dus je bent snel weer van dit kopieergedrag verlost. Want krom is het wel: je mag geen cd downloaden, maar als 'artiest' mag je wel klakkeloos een stijl kopiëren. En dan mogen we nog schande spreken van het publiek die dit schaamteloze kopieergedrag goedkeurt door deze rotzooi te kopen. Als ik Rammstein wil horen, dan zet ik Rammstein wel op. Stahlmann mag wat mij betreft terug naar de oefenruimte om zichzelf nog maar een keer uit te vinden, maar dan vraag ik mij af als wie ze dan klinken.

<< vorige volgende >>