Listen live to Radio Arrow Classic Rock
My Own Private Alaska - Amen

My Own Private Alaska - Amen

Label : | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Wilmar : Nog steeds zit ik mij af te vragen wat ik met deze band moet. My Own Private Alaska (MOPA) is een Frans gezelschap met daarin leden (nou ja, leden, één lid) van de band Psykup, die mij twee jaar terug niet geheel onberoerd lieten met hun album 'We Love You All'. Zanger Milka duikt nu op bij MOPA en die band is op zijn zachtst gezegd nogal merkwaardig: ze bestaan uit een pianist, een drummer en een zanger. En dat is ook alles wat je hoort op 'Amen'. Geen gitaar. Geen bas. Alleen drums, piano en zang. En toch is het metal.

Wat doet MOPA dan om het metal te maken? Het is eigenlijk heel eenvoudig: de nummers op 'Amen' zijn opgebouwd volgens metalschema's. De manier waarop de pianomelodieën tot stand komen is eigenlijk zoals gitaristen het op hun instrument zouden spelen. Het voordeel van de piano is dat je de lagere en hogere partijen tegelijkertijd kunt spelen. De zang van Milka komt op 'Amen' meer in de buurt van emocore, en daar zit dan ook gelijk mijn probleem met deze band: ik knap verschrikkelijk op de zang af. En dat is typisch, want bij Psykup heb ik er geen last van gehad. Kennelijk is de combinatie dermate zenuwtergend dat ik het bij MOPA wel laat afweten.

Toch pakt MOPA het wel gelijk goed aan: producer Ross Robinson is niet de minste in het genre, en naar het schijnt is het hele album in zijn huiskamer opgenomen in Venice Beach, California. Ik krijg sterk de indruk dat Ross het allemaal analoog heeft gedaan, want 'Amen' ruist nogal, maar niet op een storende manier. Alsof de ruis onderdeel moet zijn van de muziek. Of MOPA de band zal zijn die de redding van rock 'n roll wordt, durf ik niet te zeggen. Ik ben onder de indruk van het initiatief. En dan druk ik mij voorzichtig uit: drums en piano heb ik weinig tegen aan te merken, maar zodra Milka begint te krijsen, krijg ik bijna de neiging hem een schop terug naar Psykup te geven…

<< vorige volgende >>