Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Spellbound Dazzle - Unreal Fairytales

Spellbound Dazzle - Unreal Fairytales

Label : Limited Access Records | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Wilmar : Italië staat bij mij toch bekend als het land met de meeste eclectische metalbands per hoofd van de bevolking, maar Spellbound Dazzle is tot op heden de best klinkende. Natuurlijk is dat de verdienste van producer Siggi Bemm die onder meer werkte met Tiamat, Kreator en Lacuna Coil, maar we mogen de talenten van de band niet geheel uitvlakken. Toch is de band maar half Italiaans: de andere helft is uit Kroatië gevlucht tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Dan is het toch verbazingwekkend dat de band zo vrolijk voor de dag kan komen.

Als deze cd een sfeer ademt, dan is het de opgetogen sfeer van het debuut van Mr. Bungle. Zelfs qua hoes lijkt het er een beetje op, maar dan vermengd met de absurde tekenfilmpjes van Monty Python. En Spellbound Dazzle laat er geen twijfel over bestaan: ze zijn niet van plan zich aan één stijl te houden. Het openingsnummer 'Goodbye My Love' is direct een mengeling van harde metal met Italiaanse schlagermuziek (voor zover je van Italiaanse schlagers kunt spreken), en om gelijk op het verkeerde been geknald te worden, verwijst het navolgende 'The Foolin Of Each Other' meer naar KISS dan naar welke andere band dan ook. Dat Spellbound Dazzle soms iets te letterlijk verwijst, blijkt uit de 'citaten' uit 'Finale' van Anthrax in 'So Close' of 'Orion' van Metallica in 'Rullo'.

Toch is het plezierig luisteren naar 'Unreal Fairytales'. Hier en daar mag de band nog wel wat puntjes op de i zetten, maar voor een debuut is het zeker niet slecht. Het heeft wel iets absurds over zich, en we moeten er ook even rekening mee houden dat Spellbound Dazzle een nieuwe band is aan het firmament van internationale rock en metal. Voorlopig ga ik deze band even met een schuin oog in de gaten houden. Het zou nog best wel eens iets kunnen worden met deze halve Italianen…

<< vorige volgende >>