Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Umbrtka - IVO

Umbrtka - IVO

Label : WereWolf Production | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Wilmar : Één ding moet ik de Tsjechen van Umbrtka nageven: 'Ivo' is bij afstand de meest vreemde cd die ik in 2010 in mijn speler heb gehad. Maar mocht de bandnaam klinken als de gemiddelde boer die ik laat bij het nuttigen van een sixpack Gulpener Dort, ik hecht ongeveer ook zoveel waarde aan hun muziek. Vooropgesteld dat ik hun experimenteerdrift kan waarderen, ik kan geen klik krijgen met hun 'grey metal'. Je moet het zien als een kruising tussen traditionele heavy metal met death, black, Industrial en allerhande experimenten met slagwerk gemaakt van oliedrums en verfblikken. Ik zat mij hier en daar tijdens het beluisteren van 'Ivo' af te vragen wat voor klereherrie ik daar nou op de achtergrond hoorde. Het blijkt er dus bij te horen…

De gehele cd is in het Tsjechisch gezongen, dus ik krijg niet echt een goed beeld waar hun teksten over handelen. Wat ik wel meegekregen heb is dat Umbrtka een obsessie heeft voor treinen. In menig nummer komt wel een sample van de cadans van een trein voorbij. Ga je in hun discografie zitten grutten, dan zie ik al zo drie hoezen voorzien van een treintje. En misschien ben ik bevooroordeeld, maar met inspiratiebronnen als Darkthrone en Burzum en dan treinen die voorbij komen denderen, dan dwalen mijn gedachten toch af naar treinstellen vol met joodse gevangenen die naar de concentratiekampen afgemarcheerd worden… Ik weet het, het is erg bevooroordeeld, maar dat is het probleem met teksten die je niet begrijpt: je gaat er maar een beetje naar raden.

Qua productie klinkt het als een voormalig Oostblokproduct. Men zou het enigszins als kunstzinnig kunnen bestempelen maar zelfs de gastperformance van Frantisek Storm van Master's Hammer maakt het album mijns inziens niet beter. Misschien dat het portret op de hoes, kennelijk van Ivo, nog refereert aan het werk van Vincent van Gogh (dezelfde streepjestechniek die onze orensnijder toepaste op menig schilderij), maar daarmee is wat mij betreft elke kunstzinnige vergelijking gedaan. Mocht de term 'grey metal' je aanspreken, of ben je een onderzoekend typje, dan raad ik je aan om zelf eens te gaan luisteren. Misschien kan Umbrtka jou wel bekoren.

<< vorige volgende >>