Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Killing Joke - Absolute Dissent

Killing Joke - Absolute Dissent

Label : Spinefarm | Archiveer onder alternative / pop

Release type: Full-length CD

Wilmar : Al enkele maanden geleden kwam er een appetizer uit onder de naam 'In Excelsis' met daarbij een schrijven van platenmaatschappij Spinefarm dat het een voorproefje was van het nieuwe album 'XIII: Feast Of Fools'. En wat zie ik tot mijn verbazing? Ze hebben de titel veranderd in 'Absolute Dissent'. Dit is het eerste album van Killing Joke in de originele line up van Jaz Coleman, Geordie Walker, Youth en Paul Fergusson, en het mag dan niet verbazingwekkend zijn als 'Absolute Dissent' veel meer verwant is aan de Killing Joke sound van de jaren tachtig vorige eeuw dan aan de verschroeiend harde en heavy tonen van hun comeback album uit 2003.

Dat houdt niet in dat er voor u metalheads niets te genieten valt op 'Absolute Dissent'. Het titelnummer zet gelijk de toon met de post-punk en darkwave waar Killing Joke ooit beroemd mee is geworden (kent u 'Love Like Blood' nog?), maar metalheads kunnen hun lol op met nummers als 'The Great Cull' en 'Depthcharge', waarvan de laatste nog het meest in het verlengde ligt van nummers als 'Asteroid' of 'Seeing Red'. Meer in de richting van hun eenmalige top veertig hitje zijn 'The Raven King' en 'European Super State'. Helaas staan er ook twee mindere momenten op, waarvan ik 'Here Comes The Singularity' nog het meest kan waarderen, maar het is een bijzonder rommelige compositie. 'This World Hell' had van mij vervangen mogen worden door 'Kali Yuga' van de mini-cd 'In Excelsis'. De overige vier nummers daarvan staan ook op 'Absolute Dissent', waarvan 'Ghosts On Ladbroke Grove' de meest vreemde eend in de bijt is met zijn reggae-sfeertje.

De productie daarentegen klinkt wat modderig. Waarschijnlijk wilden ze qua geluid ook terug naar de jaren tachtig, en ik had liever de sound van 'Killing Joke' uit 2003 terug willen horen met deze nummers. Maar goed, dat is een klein minpuntje voor een album dat verder heerlijk zijn weg door de gehoorgangen baant. En daarbij: het is erg mooi om te horen hoe Killing Joke in de originele line up anno 2010 klinkt: eigenlijk als vanouds. Zo andersdenkend (dissenter) zijn ze dus ook weer niet…

<< vorige volgende >>