Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Provenance - Still At Arms Length

The Provenance - Still At Arms Length

Label : Scarlet Records | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

StompBoss : Bij het horen van het eerste nummer "Climbing Ideals" van de cd "Still At Arms Length" van The Provenance moest ik meteen aan Opeth denken.... Niet dat het een exacte kopie is of zo maar gewoon de opbouw van het nummer en de sound doen me denken aan Opeth. Het eerste nummer was dus veel belovend...eens kijken of de rest ook de moeite waard is.

The Provenance is een 5 koppige band uit het Zweedse Gotenburg. De band werd in 1995 opgericht en heeft sindsdien een aantal demo's en 1 cd uitgebracht. De opnamen voor de cd werden in eigen beheer gedaan in 2000 waarna Scarlet Records ze in 2001 heeft uitgebracht. In 2002 dook de band opnieuw de studio in en werden de opnames voor hun 2e album gemaakt dat in januari 2003 uitkwam.

The Provenance speelt op "Still At Arms Length" melodic deathmetal met een vrij progressieve inval. Een beetje een kruising tussen Opeth en The 3rd and the Mortal...al doet de samenzang van zangeres Emma en gitarist/zanger Tobias me ook wel denken aan Lacuna Coil. De 8 nummers op "Still At Arms Length" zijn vrij lang maar blijven afwisselend en boeiend. "Climbing Ideals” en "At Random Choose" zijn wat sneller en harder maar er zitten ook een aantal erg mooie rustige nummers bij zoals "Tearful, Bitter, Broken” en "Mimie”. De band heeft in "The Ardberg Experience” ook een instrumentaal nummer op deze cd gezet. Muzikaal zit deze band ook vrij goed in elkaar. Zangeres Emma heeft een mooie heldere stem die mij doet denken aan Christina van Lacuna Coil en vormt een afwisselend duo met zanger/gitarist Tobias die een lompe grunt heeft maar ook regelmatig clean zingt. Tobias verzorgt samen met Joakim de gitaar partijen op deze cd en ook daar is nixx mis mee. Tezamen met bassist Jonnie en drummer Joel creëren zij op "Still At Arms Length" een strak, heavy maar ook sfeervol geluid wat - hoe kan het ook anders - wel typisch Zweeds klinkt. Qua geluid denk ik gewoon aan At The Gates en In Flames om maar eens een paar namen te noemen. Ook de productie van deze plaat is erg goed, iets wat ik toch ook bij de Zweedse scene vind passen. Wat je ook van bands als In Flames, Opeth en kornuiten mag vinden, qua productie kun je ze zelden afkraken.

The Provenance was voor mij tot nu toe onbekend maar deze cd is toch een aangename verrassing geweest. Een keer geen snoeiharde deahtmetal uit de Gotenburg hoek maar sfeervolle melodic heavy music met veel afwisseling en diepte. Zeker een aanrader dus.... Tegen de ongelovigen onder jullie die twijfelen aan mijn words of wisdom en deze cd niet willen kopen zou ik willen zeggen bezoek de website van deze band maar eens en luister zelf maar eens naar een paar mp3-tjes...

<< vorige volgende >>