Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Blind Guardian - At The Edge Of Time

Blind Guardian - At The Edge Of Time

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Na 22 jaar trouwe dienst, acht studioalbums en talloze andere releases, behoeft het Duitse Blind Guardian uiteraard geen introductie en als je de band niet kent, mag je je eigenlijk best een beetje schamen.

Na het, naar mijn smaak te, bombastische 'A Night At The Opera' uit 2002, ben ik flink uit mijn bol gegaan bij het laatste album 'A Twist In The Myth'. Dat album was over het algemeen extremer uitgevallen en ook de nieuwe elementen die de band met elk album laat horen konden mij aardig bekoren. Mijn verwachtingen van de nieuweling 'At The Edge Of Time' waren dan ook behoorlijk hoog en het horen van de prachtige single 'A Voice In The Dark' (review elders in deze editie van Lords Of Metal) waren mijn verwachtingen nog hoger geworden. Wel nu, al gelijk vanaf de eerste tonen van 'Sacred World' zit ik op het puntje van mijn stoel en daar blijf ik tot de laatste noten van 'Wheel Of Time'. Het tien minutendurende opener begint melodieus en het roept de sfeer op van platen zoals 'Nightfall In Middle-Earth' en heeft ook het bombastische van 'A Night At The Opera', maar klinkt ook als een logisch vervolg op 'A Twist In The Myth'. Het nummer bevat alles wat Blind Guardian is en de band is gelijk herkenbaar; bombastische keyboards, scherpe riffs, pakkende, meerstemmige en meezingbare refreinen en uiteraard het stemgeluid van Hansi K├╝rsch, die uit duizenden herkenbaar is. De toon en de stemming voor de plaat is dan ook meteen gezet.

Het daaropvolgende 'Tanelorn (Into The Void)' begint stevig en roept bij mij naast de sfeer van voorganger 'A Twist In The Myth', wederom 'Nightfall In Middel-Earth', maar ook het thrashy geluid van de band's eerste drie albums. Naarmate de plaat vordert komen steeds meer vergelijkingen met het voorgaande albums naar voren en van elke album valt er iets terug te herkennen: van de thrashy elementen van 'Battalions Of Fear' tot het bombastische van 'A Night At The Opera' en van het dromerige van 'Somewhere far Beyond' en 'Imaginations From The Other Side' tot het meer extreme en modernere aanpak van 'A Twist In The Myth' tot het verhaalachtige, Middenaardse van 'Nightfall In Middle Earth'. Al deze elementen komen samen op dit album. Nou moet je niet denken dat de band in herhaling is gevallen of inspiratieloos klinkt. Integendeel; de band heeft juist het beste uit alle era's genomen en dat gecombineerd met de BG van vandaag.

Met 'At The Edge Of Time' hebben onze Duitse vrienden al mijn verwachtingen overtroffen! Niet alleen hebben ze hiermee een van hun beste albums afgeleverd, maar 'At The Edge Of Time' heeft een zeer tijdloos karakter en daarmee zullen ze de fans van verschillende era's meer dan tevreden stellen. Voor mij persoonlijk is dit tot nu toe absoluut het album van het jaar. Gewoon in huis halen dat ding!

<< vorige volgende >>