Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Primordial - Spirit The Earth Aflame

Primordial - Spirit The Earth Aflame

Label : Metal Blade | Archiveer onder black metal

Release type: Re-release

Richard G. : Het derde of vierde label dat zich met de catalogus van Primordial bemoeit (en hopelijk het laatste) is de huidige broodheer van de band, Metal Blade. De Ierse black metal helden waren zelf in het verleden lang niet altijd blij met heruitgaven van hun eerste werken (ik herinner mij expliciete oproepen aan fans om de Karmageddon Media re-releases vooral niet te kopen). Aangezien Nemtheanga deze keer zelfgeschreven liner-notes aanleverde lijkt het erop alsof het Metal Blade initiatief wel door de band gesteund wordt.

Na 'Imrama' en 'Journey's End' in 2009 valt de luxe behandeling (re-mastering van het geluid en een nieuw jasje) nu logischerwijs ten deel aan 'Spirit The Earth Aflame'. De stijlvolle zwarte dubbel-digipacks met gouden opdruk zullen inmiddels bij vele fans een plekje in de kast veroverd hebben en dit derde deel past daar perfect naast. Het opgepoetste, vollere geluid laat het indrukwekkende materiaal van het oorspronkelijk in 2000 uitgebrachte album beter tot zijn recht komen. Nadat het sferische titelnummer met intens uitgesproken woorden van Nemtheanga het bal apart opent blijkt dat Primordial het epische bandgeluid op 'Spirit' nog verder uitgediept heeft. Absolute uitschieter vormt het navolgende 'Gods To The Godless', een prachtige, statige compositie die ook vandaag de dag nog regelmatig in de live set opduikt.

Het bonusmateriaal bestaat deze keer uit een cd met daarop wat random opnames waarvan sommige nog niet eerder aan een CD waren toevertrouwd. Zo is daar bijvoorbeeld de oefenruimte opname van 'The Darkest Flame' dat oorspronkelijk alleen op een obscure cassette compilatie is verschenen. Ongetwijfeld een belangrijk nummer in de geschiedenis van Primordial, maar de opnamekwaliteit is wel zo erbarmelijk dat één keer luisteren meer dan genoeg is. Hetzelfde geldt voor de live opnames van vier nummers (inclusief een Bathory en Rotting Christ cover) van een concert in 1993 in Dublin, die al eerder als bonus track fungeerden op de 'Dark Romanticism' heruitgave. Met 'To Enter Pagan' (van een split 10” met Katatonia) en een live uitvoering van 'Soul Must Sleep' (eerder alleen te vinden op een 7” split met Mael Mordha) zijn de meest bijzondere bonus tracks wel genoemd. Voor echte die hard fans is het het zeker waard om 'Spirit The Earth Aflame' (nog een keer) aan te schaffen. Mocht u het album al hebben en het niet meer dan een aardige band vinden, dan zou ik gewoon op het nieuwe album wachten. Dit kan wellicht nog even duren trouwens, aangezien drummer Simon O'Laoghaire recentelijk de band verlaten heeft...


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>