Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Pain Of Salvation - Road Salt One

Pain Of Salvation - Road Salt One

Label : Inside Out | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Richard G. : Wat moet het toch fijn zijn om Daniël Gildenlöw te zijn. Het Zweedse wonderkind heeft in een jaar of vijftien heeft hij niet alleen van zijn Pain Of Salvation een gerespecteerde naam in het progrockgenre weten te maken, hij is er ook in geslaagd om een situatie te creëren waarin praktisch alles wat hij creëert in goud verandert. Nadat het megalomane project 'BE' (2004) erin bleek te gaan als koek was daar in 2007 het schokkende prog-disco experiment op 'Scarsick', maar ook daar kwam hij mee weg. Met het nieuwe album 'Road Salt One', dat klinkt als een grote ode aan jaren 70 experimentele rock en prog, lijkt Gildenlöw een wellicht minder tegennatuurlijke weg te bewandelen, maar de kenners weten dat hij nooit voor de makkelijke optie zal kiezen.

Stilistisch kunnen de fans zich verheugen met onder andere prachige breekbare momenten ('Sisters', titelnummer), stoere bluesjes ('Tell Me You Don't Know'), een opzienbarend walsje over starfuckers ('Sleeping Under The Stars'), een bezwerende esoterische poging tot gospel ( 'Of Dust'), maar ook naar Zeppelin riekende hardrock met een PoS pop twist ('Linoleum'; 'Curiosity'). Vocaal trekt Daniël ook weer alle registers open en gaat het van scheurende falsetto's, over gloedvolle klassieke hardrock zang naar lieflijk hoog gemijmer. 'Road Salt One' is, zoals je van Pain Of Salvation mag verwachten, een fantastisch werkstuk geworden met ontelbaar gezichten, maar toch samenhangend klinkt dankzij de genialiteit van haar songschrijver.

Zonder disco, maar ook zonder metal is het PoS gelukt om een album op te nemen dat naadloos aansluit bij de geest van de progressieve jaren zeventig, maar met een moderne productie zeker ook bij de progressieve geest van de jaren tien. Het goede nieuws is dat dit jaar ook nog het in dit concept passende 'Road Salt Two' uit zal komen. Ik kan alvast niet wachten!

<< vorige volgende >>