Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Saxon - Rock The Nations

Saxon - Rock The Nations

Label : | Archiveer onder hardrock / aor

Release type: Re-release

Richard V. : Het in de Hilversumse Wisseloord studio's opgenomen 'Rock The Nations' (1986) betekende voor Saxon een terugkeer naar hun roots. Vlotte hardrocknummers vol strakke gitaren, een stampende ritmesectie en de typische stem van Biff Byford. Als dit album de opvolger van 'Denim & Leather' of 'The Power & The Glory' was geweest was het vermoedelijk een klassieker geworden. Dankzij een paar commerciële miskleunen werd het album echter grotendeels genegeerd.

Medio jaren tachtig was de focus van de hardrockwereld immers verschoven van Engeland naar de VS of beter gezegd Californië waar twee energieke generaties bands tegelijk opkwamen. Uit de Bay Area kwam de thrash golf onder leiding van Metallica, Exodus, Megadeth en Metal Church en uit Los Angeles kwam de glamrock opzetten met Motley Crue, Ratt en Poison als belangrijkste vertegenwoordigers. Saxon was in vijf jaar groot geworden en bijna weer verdwenen. Anders dan bijvoorbeeld Tygers of Pan Tang en Raven slaagde de band erin om een zwakke periode te overleven en groeide uiteindelijk uit tot een van de vaandeldragers van het genre.

'Rock The Nations' was het eerste album zonder bassist en songschrijver Steve Dawson (die later zijn eigen versie van Saxon zou beginnen), maar daar is weinig tot niets van te merken. Dit is een goede Saxon cd die zich kan meten met het eerder genoemde 'Denim & Leather'. Vooral de mid-tempo nummers 'Battle Cry', 'You Ain't No Angel' en het titelnummers zijn Saxon ten voeten uit. De knipoog naar de party rock scene in 'Party Til You Puke' is grappig en de ballad 'Northern Lady' met Elton John (!) op piano is niet onaardig. De productie van Gary Lions klinkt in geen opzicht gedateerd. Het bonusmateriaal is wederom prima met het lekkere b-kantje 'Chase The Fade' en diverse concertopnamen uit Madrid en het Reading Rock Festival in 1986.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>