Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Bran Barr - Sidh

Bran Barr - Sidh

Label : Trollzorn Records | Archiveer onder black metal

Release type: Full-length CD

Neithan : Bran Barr is een oudgediende in de scene: al ver voor nagenoeg elk bandje met een toeter, jammerplank of iets anders heidens, was deze band al bezig. Toch is dit 'Sidh' pas het twee album na het debuut 'Les Chroniques de Naerg'. Je zou verwachten dat het niet veel soeps is als men zo laat na het tweede album pas op de markt komt wanneer elk label zijn eigen pagan band wil hebben, maar dat is misleidend: Bran Barr heeft zeker potentie! Bovendien was de plaat al in 2007 klaar, maar komt het door labelproblemen (o.a. een financieel probleem bij Det Germanske Folket) pas drie jaar later uit.

Het een en ander wordt aanbevolen als Celtic Warmetal en voor wat dat waard is, die vlag is redelijk dekkend. Opvallend is dat de band wel een violiste in de gelederen heeft, maar geen fluitspeler. U raadt het al, ik hoor nagenoeg continu die fluitspeler en dat is eigenlijk wel een beetje te veel van het goede. Muzikaal zit het ergens in tussen het Duitse geluid van een Gernotshagen, XIV Dark Centuries met een Keltische touch als een Eluveitie (maar geen doedelzakken). Mooi tussen pagan en black metal in dus, en de muziek varieert van episch tot razend als Asterix & Obelix die weer eens met hun dorpsgenoten een Romeins legerkamp herinrichten. So far, so good, so what? Nou, dat niet… Het punt is namelijk dat de plaat op het eerste gezicht prima klinkt, maar echte diepgang mist. Het klinkt namelijk allemaal zo bekend dat er iets eigens ontbreekt, en dan is het moeilijk opvallen tussen de barbaarse hordes. Jammer, maar daarvoor is het dan goed dat Trollzorn ons de promo heeft gestuurd zodat ze in ieder geval op veel andere bands voorhebben dat ze wat extra aandacht trekken, en dat zal de band zeker helpen onder de pagan fans.

De productie is gewoon en past prima bij de Trollzorn-releases, de nummers worden naar behoren uitgevoerd. Een typisch "prima plaat, maar geen sensatie”-geval. Liefhebbers van een mix tussen de niet al te extreme Duitse pagan met een voorkeur voor Keltische accenten moeten dit zeker even natrekken…

<< vorige volgende >>