Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Keel - The Right To Rock - 25th Anniversary Edition

Keel - The Right To Rock - 25th Anniversary Edition

Label : Frontiers Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Re-release

Sjak : Nadat ik in 1986 de overstap maakte van vinyl naar CD en mijn eerste CD-speler aanschafte, was de allereerste CD die ik kocht de derde plaat van Keel getiteld 'The Final Frontier'. En dat was niet geheel toevallig, want ik was in die tijd nogal gecharmeerd geraakt van de voorganger van 'The Final Frontier', inderdaad deze 'The Right To Rock'.

Omdat het inmiddels vijfentwintig jaar geleden is dat 'The Right To Rock' het levenslicht zag heeft Frontiers besloten om, gelijktijdig met het nieuwe album van Keel, een speciale 25th anniversary edition uit te brengen. Ik moet eerlijk zeggen dat het toevoegen van slechts twee extra nummers (een remix van 'Easier Said Than Done' en een nieuw opgenomen versie van titelnummer 'The Right To Rock') wat karig is, want hier had veel meer mee gedaan kunnen worden. Er is uit die periode materiaal genoeg te vinden van Keel om een complete bonus CD mee te vullen, dus waarom men het gelaten heeft bij enkel deze twee extra nummers is me een beetje een raadsel.

Het gaat natuurlijk in eerste instantie om de plaat zelf en ik moet zeggen dat die anno 2010 nog steeds uitstekend klinkt. Opener 'The Right To Rock' is nog steeds een lekkere stamper en behoort nog altijd tot mijn favoriete Keel-nummers (uitermate grappig om nu nog eens de video-clip voor dat nummer te bekijken!). Dat geldt ook zeker voor het volgende 'Back To The City', dat gedomineerd wordt door een krachtige gitaarriff en over een ijzersterk refrein beschikt. Het niveau zakt hierna wat in, want 'Let's Spend The Night Together' en 'Easier Said Than Done' zijn de zwakste nummers van de plaat. Gelukkig wordt het hierna snel weer beter en komen we in de vorm van 'Speed Demon' en (vooral) 'You're The Victim (I'm The Crime)' nog een aantal prima headbangers tegen. De sterke punten van de band, het krachtige gitaarwerk van Marc Ferrari en Brian Jay en de ruige strot van schreeuwlelijk Ron Keel, komen op de nummers van 'The Right To Rock' gewoonweg het best tot uiting, vandaar dat dit mijns inziens ook de beste Keel-plaat is en blijft. De nieuw opgenomen versie van het titelnummer ontbeert de power en agressie van het origineel en had voor mij achterwege kunnen blijven. Dat geldt eigenlijk ook voor de remix van 'Easier Said Than Done', dat één van de zwakste nummers van de plaat is, daar kan de beste remix nog niets aan veranderen.

Concluderend kan ik stellen dat 'The Right To Rock' nog steeds een lekkere metal plaat is, maar dat deze 25th anniversary edition niet datgene biedt aan extras wat ik ervan verwacht had. Een beetje een gemiste kans derhalve…


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>