Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Urgehal - Rise Of The Monument

Urgehal - Rise Of The Monument

Label : Folter Records | Archiveer onder black metal

Release type: Re-release

Neithan : Nee, voor de niet-kenners: dit is niet het nieuwe album van de Noorse black metal band Urgehal: daarvoor moet je namelijk bij 'Ikonoklast' zijn; dit 'Rise Of The Monument' is namelijk niets meer dan een heruitgave van de tweede demo uit 1995, welke zonder bijschavingen opnieuw is uitgebracht vanwege de vraag door de fans. Om het schijfje wat leuker te maken, is tevens de opname van het Under The Black Sun festival van 2008 erop gezet, een festival wat door Jörg van Folter Records (mede) georganiseerd wordt. Reeds in ons interview in issue 97 met gitarist Enzifer kwam deze re-release ter sprake, en nu is deze dan beschikbaar...

Goed, de 'Rise Of The Monument' demo klinkt zoals te verwachten is primitief en rauw vergeleken bij de laatste opnamen, hetgeen logisch is. Van de zeven nummers op deze demo kwam uiteindelijk alleen 'Maatte Blodet Flomme' op het debuutalbum 'Arma Christi' terecht. Als zodanig is dan deze volledige rerelease, met zes andere niet eerder uitgebrachte nummers, interessant voor vooral de fans van het eerste uur (voorzover die de demo of de opname al niet hadden). De live-opnamen van Under The Black Sun 2008 zijn onbewerkt en klinken als een bootleg: voor een live CD had het echt te karig geweest, maar als aanvulling en qua geluidskwaliteit past het goed bij de demo-opnamen. De live set is te omschrijven als de standaard-set van Urgehal: mensen die de band vaker hebben gezien, zoals ondergetekende, kunnen beamen dat het een gewone set is (inclusief de Sepultura cover 'Antichrist') zonder speciale nummers.

Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: die is kut; het zijn oude opnames die niet herbewerkt zijn en als zodanig niet representatief voor de standaard van de band anno nu. 'Rise Of The Monument' is als zodanig gewoon een mooie kans voor de Urgehal-fans de oude demo te leren kennen/ te hebben en leuk met een live-opname, vooral voor hen die zelf op het Under The Black Sun Festival in 2008 waren. Mensen die eens nieuwsgierig zijn naar deze band, maar nog niets kennen zou ik echter aanraden hun geld te besteden aan 'Ikonoklast'.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>