Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Watchtower - Demonstrations In Chaos

Watchtower - Demonstrations In Chaos

Label : | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Horst : Voor de liefhebbers van Progressive Metal onder ons zal de naam Watchtower zeker geen onbekende zijn. Dit Amerikaanse gezelschap maakte in de jaren 80 een zeer technische en vrij ontoegankelijke vorm van (Thrash) Metal, waarbij instrumentaal vakmanschap en schijfstechnisch vernuft duidelijk belangrijker waren dan de boel toegankelijk houden voor mensen die het meer hebben op muziek waarbij er slecht één of twee breaks in een nummer zitten. Watchtower is mijns inziens behoorlijk van invloed geweest op de ontwikkeling van bands als Toxic en Death. Toxic begon als recht toe recht aan Speed Metal band (edoch technisch zeer vaardig) maar ten tijde van hun tweede langspeler gingen ze al aardig de 'weirde' kant uit. Voor Death geld eigenlijk hetzelfde verhaal, beginnen als een pure Death Metal band (sowieso al innovatief, gezien het feit dat ze praktisch de eerste waren), maar op latere albums als 'Human' en 'Individual Thought Patterns' werd de muziek steeds technischer. Nu wordt Death (terecht) alom geroemd om de altijd aanwezige vernieuwingsdrang, maar het staat buiten kijf dat ze behoorlijk schatplichtig zijn geweest aan een band als Watchtower. Draai voor de gein Death's 'Trapped In A Corner' ('Individual Thought Patterns') en Watchtower's 'Tyrants In Distress' ('Energetic Disassembly') maar eens achter elkaar, dan begrijp je wat ik bedoel.

Watchtower zelf was zoals gezegd voornamelijk actief in de jaren 80, waarin ze twee uitstekende platen uitbrachten: 'Energetic Disassembly' (1986) en 'Control And Resistance' (1989). Helaas braken ze nooit echt door (een bekend probleem bij bands die zgn. 'muziek voor muzikanten' maken), en begin jaren 90 hielden ze het voor gezien. Nu is het de laatste jaren bon-ton om reunie'tjes te organiseren, en ook Watchtower is ten prooi gevallen aan dit virus. Het recept is simpel: eerst wordt een oude Amerikaanse band met cultstatus uitgenodigd om op te treden op een groot Duits festival (in dit geval Bang Your Head 2000), vervolgens wordt er een CD uitgebracht met allemaal unreleased materiaal ('Demonstrations In Chaos', waar dit verhaal in wezen over gaat) en uiteindelijk zal er ook een compleet nieuwe CD gaan uitkomen ('Mathematics', gepland voor release in de eerste helft van 2003).

'Demonstrations In Chaos' is in Augustus dit jaar uitgekomen, en bevat demo's die de band in de loop der jaren had opgenomen. De meeste nummers staan ook al op beide studio elpees, maar het is toch wel geinig om ze in een wat rauwere vorm te horen. Daarnaast komen we ook authentiek unreleased materiaal tegen. Helaas maar twee nummers, te weten 'Cathode Ray Window' en 'Ballad Assassin'. Nu kan ik me niet voorstellen dat de band niks anders meer op de plank heeft liggen, dus ga ik er maar vanuit dat we van ander Watchtower materiaal gaan mogen genieten als de nieuwe CD uitkomt. Voor diegenen die na het lezen van dit verhaal nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn: surf eens naarhttp://www.marathoncd.com/watchtower,download wat MP3'tjes, en laat je meevoeren op de geniale geluidsgolven van deze Metal pioniers…

<< vorige volgende >>