Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Transatlantic - The Whirlwind

Transatlantic - The Whirlwind

Label : Inside Out | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Winston : In de eerste week van juni was ik op het Sweden Rock Festival en raakte daar backstage aan de praat met de tourmanager van Neal Morse, die daar met zijn band optrad. Die manager was vol lof over het nieuwe album van Transatlantic dat toen nog maar pas was opgenomen. Dat was goed nieuws, zoals het opnieuw bijeenkomen van de band net daarvoor ook al juichend werd ontvangen. 'The Whirlwind' heet het derde studioalbum en inderdaad het past helemaal in de Transatlantic traditie; het maken van hoogwaardige kwaliteitsprog.

De bekende sound van de band deed me realiseren dat het al acht jaar geleden is sinds het laatste album 'Bridge Across Forever'. Vriend en vijand hadden waarschijnlijk niet meer gerekend op een nieuwe samenwerking tussen Neal Morse, Pete Trewavas, Mike Portnoy en Roine Stolt sinds de keuze van eerstgenoemde op zijn muziek alleen nog maar voor Goddelijke doeleinden te maken, letterlijk dan. Toch kwam het er van, de heren togen naar Morse's studio en al snel was de muzikale eenheid weer gevonden. 'The Whirlwind' wordt gepresenteerd als één nummer dat 78 minuten duurt maar bestaat wel uit twaalf delen die in elkaar verweven zijn. Het zal officieel daarom wel het langste prognummer ooit zijn.

Alles klinkt vertrouwd; de muzikale leiding van Morse, die hoorbaar zijn Christelijke boodschap nog wel weet over te brengen, zij het minder direct, gecompleteerd met de nuttige én mooie toevoegingen van 'Flower King' Stolt. De sterke doch gecontroleerde ritme sectie bestaande uit Trewavas en Portnoy legt weer dat lekkere funderinkje en vergeleken met zijn grote aanwezigheid in Dream Theater lijkt laatstgenoemde zich weer wat in te houden, al hoor je binnen een paar seconden dat hij het is. Ken je Transatlantic al grijp dan maar gerust toe, ken je ze nog niet dan is 'The Whirlwind' een prima introductie. Een geslaagde reünie…nu weer op tour graag!

<< vorige volgende >>