Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Steel Assassin - In Hellfire Forged

Steel Assassin - In Hellfire Forged

Label : | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: LP

Nima : Precies twee jaar geleden werd ik zeer aangenaam verrast door Steel Assassin's debuut album 'War Of The Eight Saints'. Voor degene die het hebben gemist; Steel Assassin's geschiedenis gaat terug in het begin van de jaren tachtig en in 1984 stonden ze met het nummer 'The Executioner' op de welbekende 'Metal Massacre' compilatie. Helaas kwam men niet verder dan een aantal demo's en viel de band in 1985 uit elkaar. Twintig jaar later kwamen vier van de vijf originele bandleden weer bij elkaar, vond men in John Falzone een nieuwe zanger en maar liefst 24 jaar na de officiële oprichting kwam men in 2007 met hun eerste officiële album.

Wat vele, inclusief mijzelf, is ontgaan in het feit dat men in 1997 met 'From The Vault' een album heeft uitgebracht, met daarop beide demo's en een aantal losse songs uit de band's beginperiode. De band heeft nu eindelijk (en op veler verzoek) besloten om een aantal van hun favoriete tracks uit die periode in de huidige line-up opnieuw opnemen! En godverdomme nog aan toe, wat ben ik ze daarvoor dankbaar! Voor heen was ik namelijk niet bekend met songs die 'In Hellfire Forged' herbergt, maar na het beluisteren van dit plaatje kan ik enkel zeggen dat ik voor geen goud had willen missen. Dit is namelijk traditionele U.S. heavy metal eerste klas! De songkeuze is gevallen op 'Spartacus', 'Phaethon' en 'Executioner' van de eerste demo uit 1984 en 'Attila The Hun' en 'Crusader' van de 1895 demo, aangevuld met de niet eerder verschenen nummers 'Heavy Metal Soldiers From Hell' en 'Burn The Witch' uit dezelfde tijdperk.

Deze nummers zijn stuk voor stuk heavy metalpareltjes en bevatten alles wat een goede heavy metal nodig heeft; pakkende riffs, prachtige soleerwerk, moordende ritmesectie, sterke vocalen en het algehele overtuigingskracht die je vuist omhoog doet schieten en je nekspieren automatisch aan het werk zetten. Dit is METAL! Wat opvalt is de tijdloze karakter van deze songs, want hoewel deze uit "vervlogen” tijden stammen klinken ze vandaag de dag nog steeds relevant. Nou ben zoals gezegd niet bekend met de originele versies, maar de nieuwe uitvoeringen bevatten muzikaal vakmanschap en laten een ervaren band horen die hun vak tot in de puntjes kennen. En dan die zanger John Falzone! Ik vond zijn vocale prestaties op 'War Of The Eight Saints' al hoogst overtuigend, maar wat hij op 'In Hellfire Forged' laat horen is toch werkelijk fenomenaal! Deze man behoort absoluut tot de top van heavy metal zangers, en dat bereik je echt niet zomaar..

Naast de zeven genoemde oudjes bevat deze elpee in 'Breakout At St. Lo' een nieuw nummer, dat op de volgende plaat 'Metal Of Honor' zal eindigen. Deze song heeft een beetje een Motörhead-achtige feel over zich, maar past prima bij hetgeen men op zowel 'War Of The Eight Saints' als 'In Hellfire Forged' laat horen. Mijn honger naar de het nieuw album is hiermee in ieder geval aangewaakt en als de rest van het album van dit kaliber is, staat ons wederom een knaller te wacht.

Ik wil graag concluderen dat 'In Hellfire Forged' een product is die in geen enkel heavy metalcollectie mag ontbreken (want dat is gewoon de waarheid), maar helaas kan ik dat niet doen! Deze elpee verschijn namelijk enkel op vinyl en wel in een gelimiteerde oplagen van slecht vijfhonderd stuks! Dus ik zal zeggen: sla snel en keihard je slag bij High Roller Records!

Een paar dagen na het verschijnen van deze review mailde SA's Phil Grasso ons het volgende: "The review states that the recording will only be released as vinyl with 500 limited copies. In fact the band is actually releasing the recording as a CD, and the recording is available via the band." - Horst

<< vorige volgende >>