Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Theatre Of Tragedy - Forever Is The World

Theatre Of Tragedy - Forever Is The World

Label : AFM Records | Archiveer onder gothic metal

Release type: Full-length CD

Kim : De Noorse gothic metal scene heeft een ontwikkeling gekend de laatste jaren welke wellicht te vergelijken is met het aloude Ragnarok; een paar jaar geleden stortten diverse bands in en was de voorsprong in het genre welke de Noorse bands hadden in ÈÈn klap weggevaagd. In tegenstelling tot de andere apocalyptische theorieÎn kent Ragnarok echter een leven na de dood en de vraag is of Theatre Of Tragedy, net als bijvoorbeeld Trail Of Tears die loeisterk terugkeerden ook als een feniks uit de as zal herrijzen, met het tweede album waarop zangeres Nel de vocalen verzorgt. Het antwoord op de vraag wordt gegeven in deze recensie!

Ik kan het antwoord eigenlijk al meteen met een volmondig ja beantwoorden! Theatre Of Tragedy laat het oude werk ten tijde van 'Velvet Darkness They Fear' en 'Aegis' namelijk weer herleven! Doom elementen, grunts als vanouds en klassieke piano pingels zijn al meteen te horen in opener 'Hide And Seek'. Ook de melodielijn in 'A Nine Days Wonder' doet oude tijden herleven. De magie is voor mij vooral te vinden in nummers waar zangeres Nell en zanger Raymond samen komen. Zoals bijvoorbeeld 'Hollow', 'Astray' en 'Illusions'.

Wie trouwens een heavy of dansbaar album verwacht, zal van een koude kermis thuis komen; 'Forever Is The World' is namelijk een ingetogen, gothic/ doom album doorweven met de verfrissende zang van Nell. Toch wil ik de band vragen na te denken over welk pad ze nu eigenlijk echt willen bewandelen, want ik kan me voorstellen dat deze nieuwe plaat (opnieuw) veel verwarring zal geven bij oude en nieuwe fans. Opvallend is dat de rode roos die gebruikt werd op het artwork van de eerste drie albumhoezen weer terug is op 'Forever Is The World'; zouden we hiermee al het antwoord op mijn vraag hebben? Noorwegen staat wat mij betreft weer ijzersterk op de kaart met bands als Theatre Of Tragedy, Sirenia en Trail Of Tears! Maar of deze glorie weer voor lange tijd in stand zal blijven? De tijd zal het leren.....

<< vorige volgende >>