Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Shadows Fall - Retribution

Shadows Fall - Retribution

Label : Spinefarm | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Full-length CD

Wilmar : Er moet toch nog iets Brits in de Verenigde Staten zitten, want in navolging van de NWOBHM kunnen we volgens de biografie van Spinefarm Records ook een NWOAHM constateren: een nieuwe golf van Amerikaanse metal. Dat was mij al opgevallen, getuige releases van bands als Trivium, Mastodon en nu dus ook Shadows Fall, die een ander geluid laten horen dan de Amerikaanse metal van tien of zelfs twintig jaar geleden. Of ik dat geluid beter vind, is een kwestie van smaak.

Want het vijfde album van Shadows Fall is er nou niet één waarvan ik kan zeggen dat hij blijft hangen. In het verleden had ik 'Threads Of Life' al eens als promo ontvangen, toen ik nog een radioprogramma presenteerde bij Zaanradio, en ook daarvan was ik niet onder de indruk. Ik verbaasde mij erover dat die eenheidsworst op Roadrunner was uitgekomen. Blijkbaar is er bij Roadrunner ook iemand wakker geworden, want de opvolger 'Retribution' komt uit bij het beduidend kleinere Spinefarm.

Shadows Fall speelt een mix van power metal, vermengd met thrash en nu-metal. Voor een paar nummers is dat best een leuke mix, voor een volledige cd klinkt het teveel als eenheidsworst. Er komen geen opzienbarende riffs voorbij, geen vondsten die je doen opveren en al helemaal geen ideeën die je enige originaliteit zou kunnen toeschrijven. Eigenlijk is 'Retribution' een zeer vakkundig gespeelde aaneenschakeling van clichés. De mannen verstaan hun vak, en het is prima geproduceerd door Zeuss, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ik het niet al een keer eerder gehoord heb.

<< vorige volgende >>