Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Stratovarius - Polaris

Stratovarius - Polaris

Label : Eagle | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Eddy : Ik vind de situatie bij het Finse Stratovarius een beetje vreemd. De band werd opgericht door gitarist Timo Tolkki en hij is nu degene die geen deel meer uitmaakt van deze groep. Er is een hoop kloterij geweest tussen hem en zijn ex-bandmaatjes en heeft daarom de groepsnaam vrijgegeven aan collega's van weleer. Vroeger was Timo de gene die het grootste gedeelte van het materiaal van Stratovarius schreef, ik was dan ook zeer benieuwd hoe de nieuwe bezetting dat probleem zou oplossen. Wat zou er gebeuren met de stijl en muziek van de groep zou Timo niet meer meeschrijven?

Op de nieuwe schijf van de Finnen genaamd 'Polaris' krijg je hierop je antwoord. Om bij het einde te beginnen, ik ben totaal niet teleurgesteld hoe de mannen het er vanaf hebben gebracht zonder ex-leider Tolkki. Ik denk dat instrumentaal de boel zelfs nog veel beter is geworden met de nieuwe gitarist Matias Kupiainen. Zou je de vocalen van zanger Timo Kotipelto eventjes weg kunnen filteren dan hoor je hier nu een band aan het werk die dankzij de stijl van de nieuwe gitarist veel aan het materiaal van Yngwie Malmsteen doet denken. Ook is er nu een flinke portie nieuw bloed als het om schrijven van de nummers gaat. Zo is de nieuwe gitarist al betrokken bij het schrijven van drie van de nummers en basgitarist Lauri, die zelf ook nog niet zeer lang in de band zit, schreef zo'n beetje de helft van de nieuwe plaat in zijn eentje. Ook koetsentovenaar Jens heeft zijn gedeelte ingebracht. Jammer genoeg is mijn smaak in muziek over de jaren iets veranderd. Ik was best wel fan van deze Finse groep, maar nu is juist dat ene gedeelte wat nog doet denken aan de oude Stratovarius, de herkenbare stem van Timo, hetgeen wat mij ietwat tegenstaat bij deze 'nieuwe' band. Instrumentaal staat de nieuwe schijf als een rots maar helaas begint de stem van Timo mij steeds meer tegen te staan.

Zoals ik al zei, je kunt Stratovarius nu zo'n beetje als een nieuwe band zien. Zouden de instrumentalisten er voor kiezen om een nieuwe zanger te nemen (er lopen zo'n 1001 gekwalificeerde ex-Yngwie Malmsteen zangers rond) dan zou Stratovarius wat mij betreft klaar zijn voor een nieuwe toekomst…

<< vorige volgende >>