Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Soul Control - Cycles

Soul Control - Cycles

Label : Bridge Nine Records | Archiveer onder punk / hardcore

Release type: Full-length CD

Thijs : Soul Control is nooit van plan geweest een full-length te maken. De band heeft enkele 7” uitgebracht, onder andere op Rivalry Records, en daarnaast enkele singles. Maar toen de band benaderd werd door Bridge Nine, een van de toonaangevende labels op het gebied van hardcore, werd besloten toch een volwaardig album te maken.

Het resultaat ligt nu voor me en is prachtig vormgegeven. De eenvoud zorgt voor meerwaarde. Aan het artwork zie je al dat dit een band is die buiten de geijkte hardcore-paden durft te treden. En dat geldt niet alleen voor de vormgeving, ook de muziek is verre van doorsnee. 108, Quicksand en Verse zijn namen die door mijn hoofd schieten. Wat de band gemeen heeft met Quicksand is de groove die de nummers bevatten, de noise-elementen komen overeen met 108 en de opbouw van de nummers en de vocalen doen denken aan Verse. Maar daarmee is niet alles gezegd. Het einde van 'Silent Reality' bijvoorbeeld, is (mee)slepend, met ongebruikelijke effecten over de gitaren en een lange solo. Ook weet Soul Control herkenbare refreinen in hun nummers te verwerken ('You'd Sing Too').

Dit album verdient alleen al een hoge score vanwege het feit dat Soul Control niet bang is om een eigen gezicht te tonen, en dit zonder in te boeten wat agressie betreft, zonder de hardcore-roots uit het oog te verliezen. Erg goede plaat.

<< vorige volgende >>