Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Ilium - Ageless Decay

Ilium - Ageless Decay

Label : Escape Music | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Eén van de oneindig leuke aspecten van metal is het eveneens oneindige zoektocht en ontdekkingen. Het maakt helemaal niets uit hoeveel cd's, platen, cassettes (en tegenwoordig ook mp3's) je hebt, er zijn altijd, maar dan ook ALTIJD talloze band die je niet kent. Dat is wat mij betreft één van de (jaja, oneindige) zaken die metal altijd spannend houdt. Het is namelijk net zoals met nieuwe ontmoetingen met mensen; je weet namelijk nooit wat je krijgt Het kan een oninteressante, saaie kloothoofd zijn of juist een zeer interessant persoon die enige toegevoegde waarde geeft aan je leven. In het eerste geval laat je die persoon gewoon vallen en ga je verder. In het laatste geval neem je de tijd om de persoon te leren kennen en bouwt mogelijk een goede relatie op. Niet waar?

In mijn metalen zoektocht ben ik bijvoorbeeld deze Ilium tegen het lijf genomen. In eerste instantie maakte het beestje een goede indruk met zijn metalen en toch goedverzorgde uiterlijk. Dan blijf je doorvragen en leert zijn achtergrond kennen. Hij schijnt een creatieve geest te hebben en heeft al verschillende relaties achter de rug, heeft eerder drie baantjes gehad in 'Sirens Of The Styx', 'Permian Dusk' en 'Vespertilion'. Hij heeft bovendien zojuist zijn laatste werk 'Ageless Decay' afgerond. Al gauw komen we er achter dat we in ex-Riot en Masterplan zanger Mike DiMeo een gezamenlijk vriend hebben en bovendien dezelfde passie voor de tachtiger jaren hebben, maar ook niet vies zijn van vernieuwing en hedendaagse dingen. En ja, melodie speelt bij ons een belangrijke rol, houden we van spannende keyboardpartijen, pakkende riffs en mooie solo's, we hebben zowel een gevoelige als een agressieve kant, houden van afwisseling en houden niet van halve werk!

Ilium begint steeds interessanter te klinken en besluiten we om samen een paar biertjes te gaan drinken. Al gauw komen we achter dat we op dezelfde oude school hebben gezeten en les hebben gehad van ijzeren maagden, Judas Priest en moesten nablijven op een Black Sabbath en misschien eens in de zoveel tijd deden we een uitstapje en gingen naar een dromentheater of dronken een biertje in Queensrÿche. Zo halen we herinneringen op en praten over de zware riffs en merkwaardige zanglessen, de vele lessen in geluidstechniek en hoe je voor het publiekinteressante werkstukken moest afleveren. De lessen hebben dan ook zeker hun vruchten afgeworpen, want alles aan Ilium's laatste werkstuk 'Ageless Decay' klopt. Inmiddels ken ik hem wel een beetje en durf ik zijn werk te bekritiseren op zijn lengte, die mij in eerste instantie te lang lijkt. Hij komt echter met tegenargumenten en min of meer weet mij te overtuigen dat elk steentje in zijn project de moeite waard zijn.

Dankzij onze vergelijkbare smaak en achtergrond en ook Ilium's nieuwe werkstuk zijn wij nu dikke kameraden en ik zal hem aan zowel mijn vrienden van de oude school, als mijn jongere vrienden willen voorstellen. Ik weet namelijk zeker dat beide groepen hem tof zullen vinden. En ja, je moet iemand nemen zoals die is en niet naar zijn verleden kijken. Uiteraard lopen de meningen over iemand en zijn verleden altijd uiteen, maar toch ben ik nu wel benieuwd wat onze nieuwe vriend in het verleden heeft uitgespookt met zijn andere werkstukken.

<< vorige volgende >>