Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Immolation - Unholy Cult

Immolation - Unholy Cult

Label : Listenable | Archiveer onder

Release type: Full-length CD

Marco : Ja, ze bestaan nog steeds: platen waar je echt naar uitkijkt. Immolation valt wat mij betreft al sinds het uitkomen van "Dawn of Possession” eind 1991 in deze categorie. Elke plaat was een stap voorwaarts in het uitdiepen van de eigen stijl zonder daarbij ook maar één concessie te doen. "Unholy Cult” is inmiddels het vijfde studio-album van de New Yorkers en mijn verwachtingen waren -zeker na monsters als "Failures For Gods” en natuurlijk "Close To A World Below”- zeer hooggespannen. Trillend van spanning stop ik de zojuist aangekregen promo in de daarvoor bestemde lade en laat ik de laser z'n werk doen…

GODVERDOMME, deze cd is briljant! Vanaf de eerste tonen van opener "Of Martyrs And Men” (momenteel al op internet te beluisteren) tot de laatste van afsluiter "Bring Them Down” heb ik me aan flarden genoten. "Unholy Cult” heeft eenvoudigweg alles: acht nummers vol afwisseling, brutaliteit en meer dan zieke riffs, veel spanning, soms episch ("Unholy Cult”), dan weer snel ("A Kingdom Divided”) en te allen tijde doordacht, hecht en superstrak.

Die typische, ultrazware grunt van Ross Dolan, de onbeschofte drumpartijen van Hernandez, het meer dan strakke, zieke spel van Vigna en Wilkinson… alles klopt en maakt deze cd tot een zeer hecht doortimmerd geheel. Ook de produktie van wederom Paul Orofino is te gek en laat Immolation van z'n meest heersende kant zien. Jammergenoeg heb ik geen info over de teksten, maar de titels te zien ("Wolf Among The Flock”, "Reluctant Messiah”) zijn ook die weer ouderwets.

Immolation presteert het om het toch al niet bepaald misselijke niveau van "Close To A World Below” geheel en al te ontstijgen en hun eigen stijl nog een aantal stappen verder te ontwikkelen waarbij mij eigenlijk nog maar één andere naam in het genre te binnen schiet die dit ook keer op keer weten te presteren, namelijk Morbid Angel.

Kortom: "Unholy Cult” is de zoveelste bevestiging dat Immolation wat mij betreft tot de echte elite der vernieuwende Death Metalbands.hoort. Niets dan lof voor de heren Dolan, Vigna, Wilkinson en Hernandez die wederom bewijzen dat inventiviteit en progressie niet ten koste hoeven te gaan van de essentie van Death Metal: brutalteit.

Wat betreft een koopadvies, mocht het bovenstaande niet doorgedrongen zijn: Staat er in Genesis 1:12 niet geschreven: "En in die dagen sprak de Heere tegen Adam, zeggende: Scheert U henen en komt niet weder eer Gij deze Kraeckert hebt aangeschaft! En er was vreugde.”

<< vorige volgende >>