Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Asphyx - Death…The Brutal Way

Asphyx - Death…The Brutal Way

Label : Century Media | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Tormentor Erich : In de grote wereld van de muziek had men jaren lang een apart leefgebied waar de stevige gitaren de dienst uitmaakten. Men had dit landschap verdeeld in de provincies hardrock, heavy metal, speed metal en thrash metal. Dit ging een tijdje best goed zo, tot ergens eind jaren tachtig ver weg aan de rand van een groot bos nog een flink stuk onbekend land werd ontdekt. Dit land was erg ruig en moeilijk beheersbaar, maar toch lukte het enkele stoere kerels om er de eerste kastelen neer te zetten. Een van die eerste nederzettingen luisterde naar de naam Pestilence.

Het ging echter niet lang goed bij huize Pestilence. De krijgsheren Mameli en Van Drunen kregen een fikse ruzie en gingen elk hun eigen weg, wat resulteerde in de oprichting van een nieuw bastion door Van Drunen genaamd Asphyx. Dit ging prima zo. Samen met andere vestigingen werden onder de noemer death metal de decibellen verspreid in die grote wereld van de muziek totdat er steeds meer indringers kwamen die aan de oorspronkelijke death metal een eigen draai gaven. Ineens ging de interesse van het volk uit naar US death metal, technische death metal of zelfs een mix van death metal en grindcore, en dit betekende voor veel krijgers van het eerste uur de doodsteek.

Maar, zoals het een echte death metal man (of vrouw) betaamt staat men minimaal een paar keer op van de dood, en om ons verhaaltje wat heldhaftiger te maken: echte helden komen altijd terug. De oorspronkelijke vorm van death metal mocht dan wel hebben ingeboet aan populariteit, echt verdwijnen deed het nooit. Tijdens de jaren die verstreken waren er toch nog steeds kleine groepjes die dapper doorstreden en mede hierdoor de Geuzennaam OLD SCHOOL DEATH METAL meekregen. Hoe meer de tijd verstreek, hoe meer de veldheren van het eerste uur weer begonnen met het uitwerken van een strategie die hun terug op de kaart zouden zetten. Van Drunen ging eerst een samenwerkingsverband aan met andere getrouwen zoals Stephan Gebedi en Ed Warby. Via deze alliance genaamd Hail Of Bullets zorgde men gelijk voor een bombardement van jewelste. De heren waren terug aan het front en dat was al snel duidelijk. Gesterkt door dit grote succes zocht Van Drunen nu weer contact met zijn oude wijsheer Bob Bagchus, en samen met Paul Baayens (die ook al bij die andere buurman genaamd Thanatos in dienst was) en met de Obelix onder de veteranen Wannes (van het ietwat apart gelegen Pentacle) bereide hij nu een nieuwe slag voor in de oude Asphyx veste.

Die slag kreeg de titel 'Death…The Brutal Way' en het was een oorlog die er eigenlijk geen was. Als men zulke zware, logge en diep zagende riffs mengt met dat onmenselijke gebrul van Van Drunen, dit combineert met stevig drumwerk en hier dan ook nog compacte songs van weten maken, dan is er geen houden meer aan. Om niets aan het toeval over te laten heeft men bovendien het hele 'Death…The Brutal Way' aanvalsplan op scherp laat zetten door tovenaar Dan Swano, wat betekent dat deze slag ook de laatste tegenstander met gemak verpulvert.

De moraal van dit verhaal: Asphyx en old school death metal zijn terug.

<< vorige volgende >>