Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Testament - Live At Eindhoven '87

Testament - Live At Eindhoven '87

Label : Prosthetic Records | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Re-release

Horst : Het leuke van legendarische shows is dat als je er bij bent je helemaal niet door hebt dat dit jaren later wel eens een evenement zou blijken te zijn wat een legendarische status heeft verkregen. Natuurlijk is dat in veel gevallen puur een persoonlijke ervaring. Denk maar eens aan je eerste concertbezoek, nietwaar? Er zijn ook die gevallen die collectief worden aangeprezen als shows waar je bij had moeten zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de eerste clubtour in Nederland van Slayer, de dagen dat Metallica nog in zalen als Paradiso stond (of eerder dat jaar zelfs in de locale gymzaal van het Friese gehucht Zwaagwesteinde), die buitenproportionele Aardschokdag in 1987 met op één bill het al reeds genoemde Metallica, Anthrax, Metal Church, Crimson Glory, Laaz Rockit en Celtic Frost. Zes bands op het hoogtepunt van hun energie en creativiteit, dat waren nog eens feestjes.

In dezelfde categorie valt ook de tweede editie van Dynamo Open Air, welke in het collectieve geheugen van iedere zichzelf respecterende metalhead uit de tweede helft van de jaren 80 gegrift staat. Waarom werd dit festival in 1987 later legendarisch? Het was de laatste keer dat dit feestje gratis werd gevierd in de Eindhovense binnenstad (men verhuisde een jaar later naar de ijsbaan), het was de hele dag afgrijselijk kutweer, de hoeveelheid groente en fruit - vers en rot - die richting het podium werd gesmeten toen hoofdact Stryper aan haar optreden begon was van welhaast Bijbelse proporties, en het was het eerste optreden van Testament (een show de avond van tevoren in Dynamo zelf niet meegerekend) op het Europese continent.

Wat maakte dit bewuste optreden nu zo speciaal voor ondergetekende? Welnu, op DOA '86 had een vriend van mij een demo van Legacy aangeschaft, en die sloeg in als een bom in de vriendenkring, en vervolgens hebben we met zijn allen toch zeker een half jaar lang met smart zitten wachten op de debuut LP van de band die inmiddels door het leven ging onder de naam Testament. Onze verwachtingspatroon was bijzonder hoog, maar gelukkig bleek de plaat deze verwachtingen helemaal waar te maken, en 'The Legacy' is sindsdien een algemeen erkende metal klassieker. Uiteraard wilden we de heren eens live aan het werk zien, en na een half jaar wachten kwam het verlossende woord: met Pinksteren staan ze op Dynamo Open Air!

Over dit optreden kan ik - zover mijn geheugen nog niet helemaal aan puin ligt na 22 jaar - kort zijn. Tering, wat heerschte dat. Ondanks dat we van binnen en buiten door en doornat waren en vooral in de relationele sfeer de nodige wrevel ontstond binnen de nodige koppels (van de vijf stelletjes die in de bus zaten was er op het einde van de dag nog maar één intact) werd de show van Testament één grote triomftocht, maar dat was natuurlijk niet vreemd. De band was jong en hongerig, en het Nederlandse publiek was nog niet volgevreten, verwend en apathisch. De halve parkeerplaats ging massaal uit den plaat (er waren 14.000 man aanwezig), iets wat je tegenwoordig nog maar zelden ziet gebeuren. Maar goed, de setlist loog er dan ook niet om, de complete 'Legacy' plaat - minus 'Alone In The Dark' en (oh schande) 'Raging Waters, 'Disciples Of The Watch' als voorproefje van de nieuwe LP en als uitsmijter het beste Testament nummer aller tijden 'Reign Of Terror'. Het geluid was voor festivalbegrippen meer dan uitstekend, maar dat was niet zo vreemd, aangezien men producer Alex Perialas mee had genomen om het geluid te doen, men was namelijk van plan de show op te nemen en uit te brengen.

Zo gezegd, zo gedaan, en later dat jaar verscheen de EP 'Live At Eindhoven', waar echter maar vijf tracks op stonden: 'Over the Wall', 'Burnt Offerings', 'Do or Die', 'Apocalyptic City' en 'Reign of Terror'. Ruim twintig jaar heb ik me dan ook afgevraagd wat er met de rest van de show gebeurd was. Het antwoord is recentelijk gegeven door Prosthetic Records (hehe, eindelijk naar de kern van het verhaal): dit lag rustig ergens op de plank te wachten tot het interessant zou zijn om uit te brengen. Nu zijn er al verschillende momenten geweest om de boel uit te brengen en mee te liften op de publiciteit van bijvoorbeeld 'The Gathering' (1999) of 'The Formation Of Damnation' (2008), dus waarom de plaat uitgerekend nu verschijnt is me eigenlijk een raadsel, maar ik zal er verder geen seconde wakker van liggen. Het heeft even geduurd, maar het resultaat is uitstekend te noemen. Het geluid, de sfeer en de additie van de rest van de setlist ('The Haunting', 'First Strike Is Deadly', 'Alex Skolnick guitar solo', 'Curse of the Legion of Death (C.O.T.L.O.D.)' maken deze re-release een verplichte aanschaf voor iedere thrash metal fan in het algemeen en voor de Testament fan in het bijzonder.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>