Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Razor Of Occam - Homage To Martyrs

Razor Of Occam - Homage To Martyrs

Label : Metal Blade | Archiveer onder black metal

Release type: Full-length CD

Ramon : Laat ik eens beginnen met de bandnaam te verklaren voor je, ook al vergt het wat van je concentratie. Heb je daar geen zin in, spring dan gelijk door naar de volgende alinea. Novacula Occami in het Latijn, is "een principe uit de kennistheorie dat wordt toegeschreven aan de Engelse filosoof Willem van Occam” (Willam of Ockham). Occam stond zeer kritisch tegenover de geldende autoriteiten op het gebeid van theologisch onderwijs. Hij was ook een groot voorstander van secularisme, het idee dat geloof en wetgeving niet met elkaar verbonden zouden moeten zijn. Ironisch genoeg ook één van de pijlers van Anton LaVey's "Pentagonal Revisionism”, hoewel uiteraard niet verwant aan elkaar. Occam diende zich voor deze stelling bij de Paus te verantwoorden. Die heeft hem zelfs enige tijd gevangen gehouden, totdat ontsnapping volgde. Occam hechtte veel waarde aan zintuiglijke waarneming, boven aannames. Hij is onder meer bekend van de uitspraak: "Binnen redeneringen moeten de onderdelen niet zonder noodzaak worden toegevoegd”. Zit wat in, natuurlijk. Helemaal als je aannames gaat toevoegen die nergens op gebaseerd zijn, anders dan "dan zal dat het wel zijn”. Er zijn immers redelijk wat mensen geketterd vanwege het "absurde” idee dat de aarde rond zou zijn. Iedereen die, vanuit geloofsstandpunt of niet, vraagtekens durft te zetten bij de gangbare norm, zeker in tijden dat je daarmee je leven in gevaar brengt, is voor mij een held. Het was natuurlijk een kwestie van tijd tot er een band op zou duiken die het scheermes van Willem van Occam zou omarmen, dus dan kun je alleen maar hopen dat het een band van enig niveau is, zodat de wetenschappelijke waardering een beetje eer aan gedaan wordt. Sinds 1999, het jaar van de eerste release van deze band, had je het kunnen weten.

De halve band bestaat uit leden van Destroyer 666 en is begonnen in de Zuid-Australische woestijngebieden. Razor of Occam uit Londen wordt door platenlabel Metal Blade geafficheerd als bliksemsnelle "black-thrash” en "onvoorspelbaar, bruut en wild” en zegt zelfs dat het net zo'n schok nalaat als 'Reign In Blood' destijds deed. Dan durf je! Ten dele is dat nog waar ook. Hoewel een vergelijking met dat specifieke album natuurlijk volkomen spaak gaat en voor een metal is, wat voor een christen vloeken in de kerk is, kan ik niet anders dan beamen dan dat 'Homage to Martyrs' wel degelijk wat losmaakt. Misschien daarom des te beter dan een niet black metal man pur sang de beoordeling doet, want een eventueel conservatief oor zou het label "onecht” op kunnen plakken. Dit mede door de zeer prominente thrash invloeden, die soms agressief melodieus de hoofdrol opeisen. Wat naar mijn smaak onterecht zou zijn. Metal Blade heeft ze niet voor niets op ooghoogte gepositioneerd in de schappen.

Een voortrazende gifstorm van dreiging, agressie en uiteenspattend cataclistisch geweld gevangen in een mantel van zuiver muzikaal meesterschap. Dit is iets bijzonders. Het mag dan ook een raadsel heten dat Razor Of Occam nog niet is toegetreden tot de galerij der groten, want hun naam zou niet misstaan bovenaan een poster met andere grote namen. Acht nummers die de wreedste kant van de mens verkennen in voor liefhebbers zeer goed te volgens razernij van metal, metal en soms nog een beetje metal. Met open vizier en een voorliefde voor een in-your-face mentaliteit en avontuur tegelijk, kan het niet anders dan dat je Razor Of Occam goed verteert. Geen mysterieuze dwaaltocht door onheilspellende plaatsen met rare wezens, wat niet geheel ongebruikelijk is in het genre, gewoon keiharde afschuw van heden ten dage. 'Homage To Martyrs' is een eerbetoon aan pioniers in de wetenschap. Leef in de wetenschap dat het een waardig eerbetoon is.

<< vorige volgende >>