Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Arphaxat - Loudun La Maudite

Arphaxat - Loudun La Maudite

Label : Hells Headbangers | Archiveer onder black metal

Release type: Full-length CD

Neithan : Arphaxat speelt primitieve en snelle black metal en komt uit Parijs. De band bestaat uit Shaxul op bass en drums (ex Deathspell Omega) en zanger Draken. Wat, een metalband zonder gitaren? Dat is zoiets als een bordeel zonder hoeren, en dat is ook maar een gewoon huis. Welnu, vrees niet voor muziek voor de open-minded wat vaak een ander woord is voor 'onsamenhangende brei', want het is echt primitief en snel.

De band beweert beïnvloed te zijn door Von, Bathory en andere cult-bands uit het roemrijke verleden, en dat is te horen. Snel en meedogenloos, dat is Araphat. Het gebrek aan gitaren is niet eens zo onwennig door het gebruik van de bas, maar helaas ontstaat daardoor wel een doffe ondertoon die afwijkt van de koude grimmige sfeer zoals gebruikelijk in de scene. Weten jullie nog dat black metal obscuur, raggend en dof geproduceerd hoorde te zijn? Welnu, in dat beeld past de muziek van Arphaxat geheel. Het zal dus door diversen worden gecategoriseerd als true old school underground black metal, en daar kan ik me goed in vinden. Het nadeel is echter dat dit al zo vaak gedaan is door zo vele bands, dat het moeilijk is hier nog een eigen geluid in te creëren. Ook Arphaxat slaagt hier niet in. Zeker omdat de meeste nummers in ongeveer hetzelfde nummer voortrazen, is het ook moeilijk een onderscheid te maken, wat zeker de aanspraak bij de gemiddelde luisteraar niet zal bevorderen.

Het is allemaal niet slecht, maar ook niets essentieels. Deze plaat is dan ook alleen aan te bevelen aan de echte underground fans die met weemoed terugkijken naar de dagen van het tape traden. Gezien het geluid van het album, de speelduur (iets meer dan 36 minuten) en de uitlatingen rondom de band is het echt passend voor die cultuur, en op zich is daar helemaal niets mis mee. Voor het grote publiek zal het echter allemaal wat te primitief zijn...

<< vorige volgende >>