Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Xystus feat. US Concerts Orchestra - Equilibrio

Xystus feat. US Concerts Orchestra - Equilibrio

Label : Eigen beheer | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: DVD/Video/Blu-ray

Michiel B. : Begin juni vorig jaar voltrok zich een bijzonder spektakel in de Utrechtse Vredenburg op lokatie aan de A2 bij Leidsche Rijn. De Bossche symfometallers van Xystus zetten na 2 jaar schrijven en een eerder verschenen cd de kroon op hun werk middels een vijftal live uitvoeringen van hun rockopera 'Equilibrio'. Uiteraard deden de vijf heren dit niet allemaal zelf: een zeventig-koppig orkest (van US Concerts), dertig man koor, een pak dansers en danseressen van de musicalacademie en uiteraard de mensen van de techniek droegen gedreven hun steentje bij. En daarnaast kon men rekenen op de inbreng van niet de minste solisten: de bij het metalpubliek minder bekende maar in de musicalwereld inmiddels gezegend met een uitstekende reputatie John Vooijs (o.a. 'Tarzan' en wie recentelijk net het onderspit dolf in de finale van 'Op Zoek Naar Joseph)' als Primos en Michelle Splietelhof (o.a. 'Cats') als Aveline die naast Simone Simons (Epica) als Lady Sophia en George Oosthoek (Oprhanage) als de dood Xystus-zanger Bas Dolmans tegenspel bieden in zijn rol als Diegu The Traveller.

Het resultaat is werkelijk verbluffend! George en Bas maken een uitstekend debuut en vooral George vervult met wit geschminkt gezicht gekleed in een witte jurk zijn rol als de dood angstaanjagend goed. De composities zijn muzikaal erg sterk en dankzij de 4.1 surround mix (de center front speaker wordt bewust achterwege gelaten) komt de bombast perfect tot zijn recht en klinkt het geheel aanzienlijk beter en energieker dan de eerder verschenen studioversie. Tel daar dan nog bij op dat de dvd verschijnt in een prachtige verpakking samen met een dubbel live-cd (een cd per acte) en een uitgebreid boekje met daarin onder andere alle songteksten. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat de extra's op de dvd wat aan de karige kant zijn maar daar maal ik verder niet om. En zelfs de Lords hadden in de persoon van onze fotografe Natascha nog een aandeel in deze dvd aangezien een aantal van haar foto's gebruikt zijn in een fotogalerij.

Deze productie, zowel de uitvoering als het uiteindelijke tastbare resultaat is on-Nederlands goed geworden. Zelfs mensen die ik ken buiten de metalwereld en die meer in de musicalwereld zitten, reageerden onverwacht positief. De grote vraag is nu dan ook of deze geweldige rockopera vaker opgevoerd gaat worden aangezien ik de indruk heb dat de belangstelling hiervoor middels deze release wel eens sterk kan toenemen. Stiekem hoop ik het wel aangezien ik de uitvoeringen van vorig jaar wegens omstandigheden aan me voorbij heb moeten laten gaan. Volgens mij is er maar één manier om ervoor te zorgen dat 'Equilibrio' nog vaker opgevoerd gaat worden of dat de lieden van Xystus nog een dergelijk meesterwerk op de mensheid gaan loslaten: surf naarhttp://www.xystus.nlen bestel dit fraaie stukje independent muzikaal en theatraal vakmanschap!

Tracklist dvd + cd's:
Act 1:
01. Equilibrio Overture
02. My Song Of Creation
03. The Balance Crumbles
04. The Traveller
05. Shelter
06. Last Breath
07. Divided We Stand
08. The Pact
09. Conflict

Act 2:
10. Destiny Unveiled
11. Powerdrunk
12. My Time Of Need
13. Forever Bound
14. The Message
15. Balance Restored
16. God Of Symmetry
17. Reprise

<< vorige volgende >>