Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Axis Of Perdition - Urfe

The Axis Of Perdition - Urfe

Label : Code 666 | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Wilmar : Eerlijk gezegd had ik nog nooit van The Axis Of Perdition gehoord, of van de band waaruit ze zijn ontstaan (Minethorn), en ook niet van hun drie voorgaande releases. Hun muziek omschrijven ze als Cinematic Ambient Metal, en die omschrijving klopt wat mij betreft als een bus, hoewel ik meer nadruk wil leggen op 'Ambient' dan op 'Metal'.

'Urfe' is gelijk een dubbelaar. De muziek is in principe een soort soundscape begeleid door een narratief van acteur Leslie Simpson die kleine rolletjes speelde in films van Neil Marshall, met hier en daar een uitbarsting in experimentele metal. De cd's hebben elk een eigen titel: cd één heet 'Grief Of The Unclean' en is in zes delen opgedeeld, die ook respectievelijk 'Part I - Part VI' heten. De tweede cd heeft als titel 'The Great Unwashed', met dezelfde opdeling in hoofdstukken. Bij elkaar goed voor zo'n ruime honderd minuten aan 'muziek'. Ik zet muziek even tussen aanhalingstekens, omdat volgens mij de aandacht meer op het concept van 'Urfe' ligt dan dat er feitelijk van een muzikale prestatie kan worden gerept. Slechts op 'The Great Unwashed' hoor je een aantal nummers die voorzien zijn van enig arrangement en waarbij je kunt spreken van een prestatie als band.

Misschien horen we wat meer muziek op het zusteralbum dat later dit jaar moet uitkomen: 'Tenements Of The Anointed Flesh'. Maar om nu te zeggen dat ik diep onder de indruk ben van de muzikale prestaties van The Axis Of Perdition, is nogal een overdrijving. Ze weten wel een sfeer te creëren, maar dan kan ik net zo goed een film gaan bekijken. Dan krijg ik er ook nog wat extra's bij in de vorm van beelden. Als je The Axis Of Perdition moet vergelijken met een film, zou ik 'Eraserhead' van David Lynch zeggen. Of 'Lost Highway'. In ieder geval heeft 'Urfe' datzelfde vervreemdende effect als de films van Lynch. Dat zorgt er nog voor dat The Axis Of Perdition in ieder geval voldoende scoort, maar om mij echt onder de indruk te krijgen, wil ik toch wat meer 'muziek' horen…

<< vorige volgende >>