Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Gaia Epicus - Damnation

Gaia Epicus - Damnation

Label : Epicus Records | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Hadden de Noren van Gaia Epicus op de vorige plaat 'Victory' veel lopen spieken bij andere bands en met herkenbare riffs en zanglijnen een aardig plaatje in elkaar gezet, zijn ze op het vierde album 'Damnation' terug gegaan naar de "roots”. Die roots zijn, zoals de voorgaande platen al lieten horen, geworteld in Duitsland en worden gevoed door Gamma Ray.

Daar waar de vorige albums, ondanks het gebrek aan een eigen gezicht, sterke heavy metal lieten horen slaat de vonk op 'Damnation' niet echt over. De nummers klinken namelijk behoorlijk ongeïnspireerd en hoewel meeste riffs wel sterk zijn, maar zijn te netjes ingespeeld. Datzelfde geldt voor de rest van de instrumenten en de gladde productie. Het klinkt alsof men in zijn zoektocht naar perfectie te voorzichtig te werk is gegaan en dat is de kracht van het album niet echt ten goede gekomen. De zanglijnen van opperhoofd Thomas Chr. Hansen mogen dan wel goed doordacht zijn, maar zijn behoorlijk zwak ingezongen. Ook al bevat de plaat hier en daar sterke momenten, zuigen de zanglijnen de kracht eruit. Zelfs de gastoptredens van onder anderen Roland Grapow (Masterplan), Michael Troy (Malmsteen) en Dominique Leurquin (Rhapsody Of Fire) kunnen de plaat niet redden.

Alles bij elkaar is 'Damnation' niet meer dan een middelmatig melodieuze power metalplaat, die in de stroom van releases nauwelijks de moeite van het vermelden waard is. En dat is jammer, want men heeft eerder bewezen voldoende talent in huis te hebben.

<< vorige volgende >>