Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Battlelore  - The Last Alliance

Battlelore - The Last Alliance

Label : Napalm Records | Archiveer onder gothic metal

Release type: Full-length CD

Vera : Battlelore is altijd een band geweest die ik wel leuk vond om live te zien - de manier waarop er met zwaarden gezwaaid werd in maliënkolders was bijzonder amusant - maar muzikaal was ik er niet echt kapot van. Dat werd nog eens bewezen toen ik hun vorig album 'Evernight' besprak dat een mindere productie had en maar geen greep op me kreeg. Daar is nu echter verandering in gekomen! Een beetje tot mijn verwondering luister ik met veel plezier en stijgende vreugde naar hun nieuwste werkstuk 'The Last Alliance'.

Het is al meteen opvallend dat het geluid ditmaal goed zit. Het kan geen toeval zijn: Dan Swanö is er zich mee gaan moeien. Dat verklaart alles. Maar ook de composities zijn beter (en vooral harder, ik had nergens nog een Leaves' Eyes gevoel) en de zang is sterk verbeterd. De grunts van Tomi Mykkänen vond ik eerder vrij onpersoonlijk, nu komt zijn gegrom in de buurt van Gorefest of Amon Amarth. Nu die naam gevallen is: ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het succes van de Zweedse Vikingen Battlelore fel geïnspireerd heeft om meer death metal in hun fantasiemetal te stoppen. Want zoals je ongetwijfeld weet dwepen de mannen en vrouwen nog steeds met alles wat met Tolkien, Midden Aarde en 'Lord of the Rings' te maken heeft. Alleen is Battlelore nu een band geworden die we serieus moeten nemen. De vrouwelijke zang van Kaisa Jouhki vond ik altijd al zo braaf, ik ging bijna geeuwen als deze lieflijke dame haar lijntjes inzong. Ook dat is verbeterd. Althans, er valt mee te leven. Een ander pluspunt is de terugkeer van de cleane mannelijke vocalen. Sinds Tomi de fakkel had overgenomen van Patrick Mennander brulde hij er namelijk volop op los, maar dat ging al eens eentonig worden. Gelukkig is dit nu ook verholpen. Je kan begrijpen dat dit alles een heel andere indruk creëert als je 'The Last Alliance' beluistert.

Goed, aanvankelijk onderscheidt Battlelore zich weinig van de massa. 'Third Immortal' tovert wel een glimlach op mijn gelaat wanneer Tomi de titel gedreven brult; maar verder noteren we lieflijke vrouwenzang, veel toetsen, episch, bombast en wat samenzang. 'Guardians' vangt aan met charmante akoestische gitaren en blijkt over heel de lijn trager te zijn en uiteindelijk vrij zoet uit te vallen. De eerste verrassing komt met 'The Great Gathering'. Hier zijn de aan Jan-Chris De Koeijer (Gorefest) verwante grunts een smaakmaker, terwijl gitaristen Jussi Rautio en Jyri Vahvanen de afgelopen tijd blijkbaar een snelcursus Amon Amarth genomen hebben. Enige koren, een strijdvaardig timbre en een perfecte acceleratie brengen me opeens bij de les. Dit gaat nog even verder in 'Voice Of The Fallen' waar grunts en lieflijke vocalen een vreemde eenheid vormen. Alsof Amon Amarth even een gastzangeres uitnodigt. Moeilijk voor te stellen, maar kom… Het mediumtempo epische 'Exile The Daystar' kent een lang kalm stuk met vrouwelijke zang, maar de Viking kreet die daarna volgt en de dramatische arrangementen die tenslotte uitmonden in kale pianoklanken zijn best interessant. Een ballade! Dat kon natuurlijk niet ontbreken. Het is wel een mooie. 'Daughter Of The Sun' lijkt wel een verhalend sprookje dat aangezet wordt met strijkers, maar de Gorefest strot komt later toch weer opzetten. Zo word ik wel meer verrast. We hebben repetitieve gitaarnoten die hun effect niet missen in 'Awakening'. En vooral hebben we een song die bijzonder aanstekelijk is. 'Epic Dreams' brengt een zonnegroet aan de landgenoten Amorphis door een staaltje van perfect heldere zang. Dit is toch wel lichtjes fantastisch, zeker wanneer grunts plots opdagen. 'Moontower' doet me qua titel natuurlijk meteen aan Swanö's soloplaat denken, het bevat enige folk-achtige passages. En tot slot hebben we een weemoedig traag nummer 'The Star Of High Hope' dat door zijn tokkelende gitaren, 'Battle Hymns' uitval en grunts me uiteindelijk laat besluiten dat Battlelore niet alleen imago is.

Dit gaat niet ongemerkt voorbij. Zij maken deel uit van de Finnish Fire tour in het najaar met Korpiklaani. Schaf je trouwens de gelimiteerde editie aan, want daar zie je de band aan het werk tijdens het Metal Female Voices Fest 2007 in België.

<< vorige volgende >>