Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Hammerfall - Masterpieces

Hammerfall - Masterpieces

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Nima : Vorig jaar vierde de Zweedse heavy metal machine Hammerfall zijn tiende verjaardag dat werd gevierd middels een best-of CD, die mijn inziens een beetje onnodig was, gevolgd door een tour. Als ik de band moet geloven staat er voor februari volgend jaar een nieuw studioalbum op de planning, maar om de fans zoet te houden komt men deze maand met twee releases.

Eén van die zoethoudertjes is 'Masterpieces', die is gevuld met alle covers die de band ooit heeft opgenomen, gevuld met drie nieuwe covers. Je kunt zeggen over Hammerfall wat je wil en over hun muzikale koers lopen de discussies ver uiteen, maar dat hun covers altijd wel overtuigend waren is simpelweg een feit. Het knappe heb ik altijd gevonden dat de nummers zoals Warlord's 'Child Of The Damned' (op het debuut 'Glory To The Brave') of Pretty Maids' 'Back To Back' (op 'Legacy Of Kings') zo perfect bij de rest van de songs op die platen pasten. Ook hun versies van klassiekers zoals 'Man On The Silver Mountain', 'Head Over Heels' tot minder bekende meesterwerken zoals Picture's 'Eternal Dark' waren niet altijd even voor de handliggend en daarom juist interessant. Ook de drie nieuwe covers in vorm van 'Flight Of The Warrior' (Riot), 'Youth Gone Wild' (Skid Row) en 'Aphasia' van landgenoten Europe zijn alle smakelijk uitgevoerd en zeker de moeite van het luisteren waard.

Hoewel ik van mening blijf dat de originele versies onovertroffen blijven is 'Masterpieces' een leuke verzameling. Toch heb ik ook dubbele gevoelens over deze release en wel om de volgende redenen: ten eerste zijn de meeste covers zo uit de ouwe doos getrokken en wanneer ik me bedenk dat de vorig release een best of was, vraag ik me af of deze CD wel nodig was. Nu kun je gaan proberen om me duidelijk te maken dat een best of en een "tribute” (zoals de heren het zelf graag noemen) verschillend zijn, in mijn ogen blijft het een beetje een kwestie van snel wat centjes binnenhalen. Ten tweede, en meest belangrijke, is het feit dat de meeste nummers verkrijgbaar waren op (veelal) gelimiteerde EP's en singles! Met dit soort taferelen krijg ik altijd het gevoel dat de fans die het gelimiteerd spul destijds hebben gekocht op deze manier worden belazerd. Uiteraard kan iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij er van vindt, maar de kwaliteit en entertainmentgehalte wordt er zeker niet minder om.

Tracklist:
01. Child of the Damned (Warlord)
02. Ravenlord (Stormwitch)
03. Eternal Dark (Picture)
04. Back to Back (Pretty Maids)
05. I Want Out (Helloween)
06. Man on the Silver Mountain (Rainbow)
07. Head Over Heels (Accept)
08. Run With the Devil (Heavy Load)
09. We're Gonna Make It (Twisted Sister)
10. Breaking the Law (Judas Priest)
11. Angel of Mercy (Chastain)
12. Rising Force (Yngwie J. Malmsteen's Rising Force)
13. Detroit Rock City (Kiss)
14. Crazy Nights (Loudness)
15. När Vindarna Viskar Mitt Namn (Roger Pontare)
16. Flight of the Warrior (Riot)
17. Youth Gone Wild (Skid Row)
18. Aphasia (Europe)


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>