Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Canvas Solaris - The Atomized Dream

Canvas Solaris - The Atomized Dream

Label : Sensory | Archiveer onder prog / sympho metal

Release type: Full-length CD

Jan-Simon : Voor het eerst in mijn - weliswaar nog vrij korte - carrière als recensent weet ik niet goed wat ik moet met een aangeleverde cd. Meestal kun je er op één of andere manier nog wel een redelijk objectief verhaal over ophangen, maar na een minuut 'The Atomized Dream' van Canvas Solaris te hebben gehoord wist ik al dat me dat dit keer niet zou gaan lukken. Canvas Solaris is een Amerikaans vijftal dat hyper-technische instrumentale metal maakt die nog het best omschreven kan worden als een combinatie van mathcore à la Dillinger Escape Plan met pure progmetal. Van beide genres ben ik niet zo gecharmeerd - van progressieve rock/metal al helemaal niet - dus wat moet je dan met zoiets? Mijn eerste reactie na een minuut was: 'weg met die cd' maar ik besef dat ik mijn persoonlijke aversie tegen het genre niet de boventoon moet laten voeren in deze recensie. Dus doorbijten maar, en zien of er toch nog iets uit te persen valt. Daar gaat ie…

Canvas Solaris gebruikt een uitgebreid instrumentarium om haar sound, die bol staat van de breaks en tempowisselingen, te bereiken: MiniMoog, E-Bow, allerlei synthesizers en gitaren: de prog-fan zal blij zijn met de opsomming van het gereedschap. De heren kunnen er ook mee omgaan, wat resulteert in een staaltje hoogstaande gitaarhalsacrobatiek omzoomd door een bonte mix van synthesizerklanken. Voor de fans van het genre moet het een feest van herkenning zijn. Het ontbreken van zang en de nadruk op hyper-technische riffs leidt er helaas wel toe dat de nummers nogal anoniem in elkaar overvloeien. Ik kan er persoonlijk niet echt een begin en eind aan ontdekken en verdwaal volledig in de ingewikkelde gitaarakkoorden en ingenieuze drumroffels. Het lijkt af en toe wel wat op een gemetaliseerde versie van Yes en meer van dat soort jaren zeventig dinosauriërs, zoals Gentle Giant of Soft Machine. Muziek waar ik kippenvel van krijg (en dan niet op een manier zoals ik dat graag heb…)

Ik verontschuldig me nog maar een keer bij de echte progressieve metal fans: sorry jongens en meiden, misschien moeten jullie zelf maar eens luisteren naar Canvas Solaris. Als ik de berichten mag geloven is het een geweldige band, alleen niet aan mij besteed. (om die reden ook geen puntenbeoordeling)


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

<< vorige volgende >>