Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Solitude Aeturnus  - Through The Darkest Hour

Solitude Aeturnus - Through The Darkest Hour

Label : Metal Mind Productions | Archiveer onder doom metal

Release type: Re-release

Vera : Het Poolse Metal Mind Productions brengt in groten getale metalklassiekers terug uit met enig bonus materiaal. Deze maand valt 'Through The Darkest Hour' en 'Downfall', respectievelijk het derde en vierde album van de Amerikaanse doom formatie Solitude Aeturnus, deze eer te beurt. De albums worden op tweeduizend exemplaren verspreid in een mooi verzorgd digipak waar we de biografie van de band in vinden, alsook persoonlijke commentaar van gitarist John Perez over de periode waarin het album oorspronkelijk tot stand kwam. Voor de bonustracks wordt er geput uit Solitude Aeturnus' meest recente dvd uitgave, opgenomen in Polen in februari 2007.

'Through The Darkest Hour' werd uitgebracht in 1994. Dit derde album betekende de doorbraak voor deze eminente traditionele doom band. Ook voor mij was het destijds een eerste kennismaking, gevoed doordat ik gelezen had dat dit een wereldplaat was. En dat is ze nog steeds. Ook de band zelf ziet dit ook nu nog als één van hun beste prestaties. Er werd voor de eerste keer naar Engeland gegaan voor opnamen met Paul Johnston. Met 'Through The Darkest Hour' bloeide deze band compositorisch open, kreeg een zwaarder geluid dat ook nu nog hun handelsmerk is en John Perez stelt dat hij zich met reuzensprongen kon bekwamen in het songschrijven doordat hij in die periode werkeloos was. Hij schrijft een zin neer die in de galerij der groten van mijn citaten hoort te staan: "Dagelijks gaan werken is een enorme afleiding van wat echt belangrijk is: METAL”.

Solitude Aeturnus op zijn best, met doorgaans lange nummers waarin de krachtige heldere stem van Rob Lowe en het sublieme, maar steeds warmhartige gitaarspel van John Perez de grote troeven zijn. Zij blijken na al die jaren ook de enige twee leden te zijn die nu nog van de band deel uitmaken. Enerzijds zijn er de licht psychedelische nummers als 'The 8th Day Mourning' en het van een ruimtelijk middenstuk voorziene 'Shattered My Spirit'. Anderzijds gaat men er stevig tegenaan in het magnifieke 'The 9th Day Awakening' waar loodzware riffs en oosterse sitarklanken een beklijvende sfeer creëren. Geinig is 'Pain', dat halverwege bruusk eindigt en overgaat in een atmosferisch stuk dat wel een ander nummer lijkt. Perez grinnikt dat ze dit tweemaal terugkregen van de persing omdat men dacht dat het een fout was. Het album werd geremastered in de Nomad Studio door huidig gitarist Steve Moseley om de klank nog warmer te maken, al was Perez zelf allang nog tevreden over de oorspronkelijke geluidskwaliteit. De bonus bestaat uit live uitvoeringen van 'The 9th Day Awakening' en 'Pawns Of Anger' waar de solo's nog net iets vetter klinken. Uitstekend voor wie de band pas later heeft leren kennen en zijn verzameling wil aanvullen.

<< vorige volgende >>