Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Byzantine - Oblivion Beckons

Byzantine - Oblivion Beckons

Label : Prosthetic Records | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Byzantine is een extreme metal act uit Charleston (West-Virginia, VS), die de afgelopen vier jaar voortdurend bezig is geweest de grenzen van de extreme metal te verkennen. Hoewel het in de kern een thrash act is, ligt er veel nadruk op ingewikkelde(re) structuren en techniek (inderdaad, zoals Meshuggah). Zowel 'The Fundamental Component' (2004) als 'And They Shall Take Up Serpents' (2005) bleken ware groei diamantjes die met de keer luisteren zich meer en meer openvouwden en iets meer van hun schoonheid toonden. Onnodig te zeggen dat dit verwachtingen schept met betrekking tot het nieuwe album 'Oblivion Beckons'.

Byzantine brengt ook op 'Oblivion Beckons' een berg complexe, technische (post-)thrash, geslaagd vermengd met dunne laagjes metalcore, groove metal en allerlei progressieve invloeden. De vier bandleden blijken wederom ware meesters te zijn in het schrijven van gevarieerde nummers resulterend in een heerlijke balans tussen chaos en melodie. Voorspelbaarheid is Byzantine vreemd en dat zal je op 'Oblivion Beckons' ook niet tegenkomen. Van sfeerrijke, progressieve lagen wordt net zo gemakkelijk overgesprongen naar onstuimige, verpulverende riffs ('The Gift of Discernment', 'Pattern Recognition'). Het technisch vernuft slaat nergens om in allerhande spielerei of te overdadig gefreak. Alles in dienst van de nummers die dan ook vol staan met complexe structuren, pakkende melodieën, ongebruikelijke tempowisselingen, staccato riffs, bijtende agressie, Meshuggah-achtige ritmes, pakkende energie en extreme precisie. De sterke, agressieve vocalen van OJ Ojeda variëren van zeer rauw gegrom en gebulder tot zeer melodieus en zuiver en dat vaak wisselend binnen één en hetzelfde nummer ('Absolute Horizon', 'Centurio'). Op 'Oblivion Beckons' wordt, ten opzichte van 'And They Shall Take Up Serpents', de complexiteit ietsje verder uitgebouwd en aan toegankelijkheid weer het nodige herwonnen. Dit alles zorgt ervoor dat 'Oblivion Beckons' met gemak als meest gevarieerde album van Byzantine gezien kan worden.

'Oblivion Beckons' is een meer dan heerlijke, afwisselende cd geworden die enerzijds heel extreem, complex en intens is maar toch ook een hoge toegankelijkheid heeft weten te behouden. Het maakt het daarom des te onbegrijpelijker en schrijnender dat Byzantine er, acht dagen na de release van deze (groei) briljant, het voor gezien houdt. Het maakt 'Oblivion Beckons' 'slechts' tot een knaller van een afscheid ...

<< vorige volgende >>